RUMAH RESEPI 30 HARI TIPS DIARI MAMA

23/11/2010

FANCY BLOCKQUOTE





salam,semua ! fuh. gile lame aku tido. dahla pas asar. haha. bnagun je otak cam tak betol sket. huahahaha. balik exam tengahari tadi bukak blog jap. cam haram lambat nak mampus internet. check kat shoutbox jap. ingat nak balas jejak korang. baru je bukak blog korang. krek~ internet putus. ngok tol. time aku nak study bukan main laju je internet ni. dugaan tol. huh !

kali ni yana nak wat tutorial blockquote. tau ape tu blocquote? tak tau tgk gambar kat atas. ala. kotak yang biasa yana wat bile wat notakaki. dah tau,kan? jom kita start belajar.

mula-mula sekali, korang g dashboard. pastu design. then, klik edit HTML. step biasa ye,kawan- kawan. jangan lupa tick expand widget tu. kang meraba korang nak cari code.

pastu tekan Ctrl+F sekaligus ye. haa. then cari perkataan ni. BLOCKQUOTE. dah jumpe? kalo belum, cari sampai jumpe.miahahaha. pastu korang copy code kat bawah ni dan paste bawah code yang korang cari. weh, paste lepas simbol ni ye " { " dan before simbol ni " } ". sape yang belajar programming C++ tau. haha



background: url( LINK BACKGROUND YANG KORANG NAK );
-moz-border-radius-topleft: 5px;
-moz-border-radius-bottomright: 5px;
padding: 3px;
Border: 2px solid #7E2217;
margin:1em 20px;



ok, kalau tak jumpe code blockquote tu, korang tambahlah kod bawah ni :



.post blockquote {

CODE BLOCKQUOTE KAT ATAS TU

}


tambah kat part post tau. boleh kan? tak faham tanye eh. :)

background tu, korang cari sendiri la ye. tanye incik google. pastu copy image URL, letakla kat yang yana dah bold tu. untuk border, korang leh pilih, nak solid, dashed or dotted. warna pon korang boleh tukar ye.

dah ciap ? ko, save !

pastu camne nak masukkan dalam entri ye? haa.. korang taipla dulu. pastu, korang highlight mane yang korang nak letak dalam kotak tu. then, klik simbol cam dalam gambar di bawah ye.






ok, done ! selamat mencuba !

6 comments:

  1. yana..npe xjumpe pon pkataan blockqoute 2..hukhuk

    ReplyDelete
  2. akak yana , sy dh try search BLOCKQUOTE tu, x de pun kuar..

    ReplyDelete
  3. hey ! tak jadilah.. i follow, follow balik :)

    ReplyDelete
  4. tak jadilah... macam mana nih :(

    ReplyDelete
  5. blog tutorial and other tips
    blogeditor009.blogspot.com

    ReplyDelete

 

Puan Yana Copyright © 2014 Designed by Alieff Artwork