RUMAH RESEPI 30 HARI TIPS DIARI MAMA

03/01/2011

TUKAR FONT POST TITLE

tajuk nak pulak bahasa rojak. naye kalo dewan bahasa tau. wuwuwu. takpe2 asal korang faham. kalau tak faham, suh incik google translate. miahaha

udah le tu cik yana oi. ok, kali ni nak buat tutorial camne nak tukar font kat post title. ni permintaan dari kawan yana. cik Ajaa Tyne.

mula2, cam biasa lah. korang open dashboard korang dulu. pastu pergi kat design. pilih edit HTML. pastu tick expand widget. kasi nampak sikit. kang tak memasal ade yang juling sebab tengok code banyak2. haha

pastu korang cari code cam dalam kotak kat bawah ni. code tu ade kat atas2 je. scroll slow2 na mase cari. t tak jumpe lak. dah jumpe? ok. proceed to next step.


korang nampak tak kotak kecik tu? haa. tu semua tulisan blog korang la tu. korang tukar je la ke font yang korang nak. korang tukar kat value tau. default tu tak yah tukar xpe. tak de effect pon. tulisan yang korang nak tukar tu, kalau boleh biarlah font yang ade dalam PC korang. nampak tak ada banyak2 font? haa.. korang tambah font yang korang nak tu kat depan tulisan yang ade @ belakang size font tu dah. yang lain jangan usik. sebab tak semua PC pembaca ade font yang korang pilih. sebab tu ade banyak2 font kat situ. faham?

cam yana punye blog, sape yang ade font Cheri Liney, dorang nampak font tu la. kalau yang tak de, dorang akan nampak font Comic Sans MS. boleh ? untuk tulisan yang kat tajuk sidebar gadget pon buat camtu gak. tulisan entri pon same. pandai2 la korang godek code tu. yang penting, PREVIEW dulu before save,ok? dah puas hati baru save.

ok, dah. SELAMAT MENCUBA !


korang leh download font kat 1001 Fonts & FontSpace.


3 comments:

  1. syg yana!
    tq dear.
    i nak try buat ni!
    hopefuly sukses =P

    ReplyDelete
  2. Hi akak nak tanye . kenapa tutorial nieh takde effect dekat blog saya ? :/

    ReplyDelete
  3. oh?
    erm, mungkin lain template kot.
    try adik tgk kat lyssasecret.com

    ReplyDelete

 

Puan Yana Copyright © 2014 Designed by Alieff Artwork