RUMAH RESEPI TIPS DIARI MAMA

07/02/2011

TUTORIAL TAB MENU

hari ni yana nak share serba sedikit camne nak buat tab menu cam kat blog yana ni. ecelli yana yana pon belajar dari seorang adik comel name die ain. hehe. thanks,syg !



nampak kat atas tu? haa, 1st korang design dulu box yang korang nak. design kat photoshop boleh. paint pon boleh. size yang yana gune 120 x 5o.. size tu ikut korang la. design dan save. pastu korang upload kat photobucket.

then, korang g kat dashboard korang pilih design. pastu pilih Add a Gadget > HTML / Java Script. pastu korang g kat gambar2 yang korang da upload kat photobucket tu, copy code gambar tu. copy yang HTML tau. pastu paste kat box gadget tu. cam kat bawah ni. :)




nak tengok jadi ke x, korang tekan rich text kat atas tu. dan hasilnye cam kat bawah ni :





nampak tak center,kan? haa..kalau nak tau camne nak kasi center, g link ni. klik sini. pastu korang masukkanlah semua code gambar korang tu. ingat,mase nak masukkan code tu tekan edit HTML dulu kat atas tu. dah masuk semua, hasilnye gini....




ops,lupe lak. korang dah create lom page untuk tab korang ni? kalau belum, create cepat2. okeh, skang nak gtau camne nak masukkan link page tu. mula-mula korang highlight dulu box link tu. kalau HOME, highlight HOME je la. pastu tekan hyperlink. abaikan anak panah tu. salah tu. hahaha. sebenarnye kat sebelah. pastu korang masukkan jela link page tersebut.





dah siap, save ! :) pastu preview k?


selamat mencuba ^____^



1 comment:

 

Puan Yana Copyright © 2014 Designed by Alieff Artwork