RUMAH RESEPI 30 HARI TIPS DIARI MAMA

11/12/2011

. Ciri-ciri suami idaman wanita


haha. tajuk nampak gatal sangat tuh. takpe2. sharing is caring, right? kalau dulu, aku ade buat entri :

-CIRI-CIRI LELAKI YANG KURANG DIGEMARI OLEH WANITA
-CIRI-CIRI MENANTU IDEAL

kali ni nak buat suami idaman wanita lak. bukan ape, teringat mase sekolah-sekolah dulu, bile duk lepak ngan kawan-kawan je, mesti duk tanye, "eh, ape ciri-ciri suami idaman ko hah?"...haha. mase tu la macam-macam jawapan yang kuar. tapi, dalam entri ni, aku just kongsi jawapan yang memang semua orang sebut :)


1. BERIMAN

yang ni memang aku ngan kawan-kawan letak dalam pilihan first. hehe. mestilah nak yang beriman. dapat bimbing kitorang. jadi imam kitorang & anak-anak kelak. kan kan?

2. BERTANGGUNGJAWAB

aha~ kalau beriman saje tak memadai yep. biarlah bertanggungjawab. kalau die tak bertanggungjawab, kang anak bini wat salah pon die buat bodoh je. tak boleh macam tu okai? jahanam rumahtangga kau nanti !

3. PENYAYANG

lekaki yang penyayang sangat romantik ! i like ~ hehe. yang ni wajib ade kat semua lelaki okeh? bukan ape, kalau takde sifat penyayang nih, naye korang anak bini. salah sikit, PANG !! pinggan pecah je, terajang. lauk masin je, belasah ~ fuh ! mintak dijauhkan lah.

4. BUDAK SURAU

ok, yang ni mungkin menimbulkan kontroversi sikit. yang ni aku dapat idea mase borak-borak ngan kawan baik aku semalam. maksud aku di sini, bukanlah 24 jam die g surau. 5 waktu semua la. kalau macam tu, dah 1 bonus untuk kite :)  .. for me, kalau tak 5 waktu die ke surau, seminggu sekali pon jadi la. aip ! solat jumaat tak dikira ok. cukupla bile die kenal pak imam & pak imam pon kenal die. bukan ape, senang bile nak wat tahlil ke ape nanti :)


5. HORMAT IBU BAPA


seorang isteri, wajib mentaati suaminya. dan seorang suami wajib mentaati kedua ibu bapanya. yup ! bukan ibu bapa die aje. die kena jage hati kedua belah pihak serta adil dan saksama. :) . suami contoh terbaik untuk anak-anak. :)



6. BUDI PEKERTI


doa orang sekeliling tu pon penting. kire macam restulah. bile seorang lelaki yang bergelar suami nih selalu buat baik kat semua orang, mesti orang lain kan selalu doa, semoga Allah murahkan rezeki kau sekeluarga. :) nak naik pangkat pon senang. & yang pasti mesti ade kawan2 si ister ckp camni " bertuah kau, kiah ! dapat laki baik cam abu " hehe.. isteri tumpang bangga jap :P



7. BERHARTA

yang ni last bagi aku. aku nak suami yang sentiasa bersedeharna. harta banyak hidup tunggang langgang tak de guna gak. harta boleh dicari. hati yang murni, sukar diperolehi. :) ..


notakaki :

banyak lagi ciri-ciri suami idaman. tapi, tak tersenarai lak. hehe
btw, doakan yana ngn die bahagia hingga ke anak cucu.
sekarang die ngah jalan-jalan ngan family yana :)









3 comments:

 

Puan Yana Copyright © 2014 Designed by Alieff Artwork