RUMAH RESEPI TIPS DIARI MAMA

27/04/2011

BERSYUKURLAH..

entri ni entri xde gambar ye :)

kalau dulu, nak makan kfc memang susah.
sekarang, hari-hari makan pon boleh.
tapi, tu pon nak mengeluh ke?
ingat, ade orang yang lagi susah dari kita......

dulu, nak gi sane sini kena fikir banyak kali nak gi ngan ape.
sekarang, nak gi kedai depan rumah pon naik kete.
tapi, tu pon nak membebel jawab penat ke?
ingat, ade orang yang terpaksa berjalan berbatu2 nak dapatkan sebiji beras.....

dulu, nak beli baju sehelai pon susah.
sekarang, bukan setakat sehelai,berhelai2 siap branded gtu pon boleh.
tapi, tu pon nak merungut baju ni tak up-to-date la tak de kelasss la ?
ingat, ade orang yang pakai baju yang disedekahkan je...

dulu, kalau ade kerja outstation tido kat hotel murah-murah je.
sekarang, nak tido hotel mane pon demand yang mahal-mahal padahal kerani cabuk je.
tapi, tu pon nak banyak songeh hotel tu tak selesa ke?
ingat, ade orang yang tido di kaki lima je...

dulu, nak belajar cari soalan dalam suratkhabar / bergantung pada latihan cikgu je.
sekarang, buku & maklumat dalam internet berlambak siap ade tusyen ag.
tapi, tu pon malas ag ke nak belajar?
ingat, ramai lagi yang teringin nak belajar tapi tak berkemampuan.....

dulu & sekarang....
yang berbeza hanya sekarang lebih maju...
bersyukurlah....
kita ade semua yang kita nak...
ingat, belakang kita ade ramai lagi yang susah...
jangan kedekut untuk membantu mereka yang susah :)

24/04/2011

DI MANA CINTA SEJATI SAYA ?

aku sering terfikir, termenung. adakah die cinta sejati aku? adakah die yang akan menjadi teman hidup aku? tipulah kan kalau korang yang sedang dilamun cinta tak terfikir cam aku. mesti akan ade atau terdetik jua perasaan takut ditinggalkan sang kekasih,kan?

sape tak takut. dah sayang gile-gile, serahkan hati sepenuhnye, last2 BYE BYE ! jangan kau yang tak couple cakap, ala, clash je pon. bukan bercerai ! memang aku bako ! sakit sangat bile kecewa. Allah je yang tau. mase tu memang kan rase dunia ni gelap je tau. kalau tak kuat iman, memang boleh bawak maut. sebab tu ade kes bunuh diri tu semua. tapi, aku bersyukur. Allah sayangkan aku. dikuatkan hati aku. untuk redha segalanya.





tak perlu korang risau kalau si dia tinggalkan korang. tak perlu korang nak salahkan mane-mane pihak. mungkin dia bukan untuk kau. Allah itu Maha Adil. Dia tau yang terbaik untuk hamba-Nya. korang tak perlu susah payah nak cari cinta sejati korang. cinta tu sentiasa ade untuk korang. just perlukan korang menghargai cinta itu. bagi mereka yang bercinta sakan bagai nak rak, jangan terlalu menyayangi pasangan korang selagi korang belum selayaknya menyayangi pasangan korang ( maksud aku bile dah sah di sisi agama ). cinta Allah dulu :)

ingat, cinta tu ibarat rama-rama. jika rama-rama itu milikmu, ia kan datang mencarimu jua. jangan terlalu mengharap :)

dan jangan terlalu meletakkan syarat pada cinta kamu itu. cukupla sekadar cintamu itu seperti berlian dalam bekas kaca yang sentiasa bercahaya. dan jangan dinilai cinta itu dari mata kasar. kerana sudah pastinya kamu takkan ketemu keindahan cinta :) cinta itu lahir dari hati yang tulus.

tu je yang mampu aku share ngan korang. kalau ikutkan banyak lagi. tapi, memandangkan esok aku dah start final, so, kena la stop. nak sambung study lak :)


sebagai langkah berjaga-jaga dalam bercinta, korang boleh refer link ni :





12/04/2011

KAWAN vs KEKASIH




maaf sebab kadang-kadang tetibe rajin hari-hari update, kadang-kadang berhari-hari update. minggu ni sumpah busy. turun naik HEMA. meeting & discussion sane sini. huhu. entri ni dah lame aku nak update. tapi tak tertaip. tak sempat. simpan dalam hati je la..huhu. ni pon curi2 update sebelum g meeting :(



aku nak tanye korang, antara kawan dan kekasih, mane korang pilih? mesti ramai yang cakap pilih kawan-kawan kan ? yela, sebabnye, persahabatan tu lebih penting.

haa~ sebelum couple bolehla kau jawab macam tu. bile dah couple? hampeh~ cakap tak serupa bikin. leh kire ngan jari je berapa orang yang betul2 pentingkan persahabatan. aku bukan main cakap je,ok? aku cakap based on my experience. pernah jadi kat aku dulu. tapi, tu dulu. dengan yang dulu. sekarang dah tak. aku sayang kawan aku lagi :)

susah senang,diorang tempat aku mengadu. aku banyak songeh pon, dorang still kawan ngan aku. kalau aku macam-macam ngan pakwe aku, mau die tinggalkan aku. huhu

nasihat aku, pada korang yang ade pakwe or makwe, sile jangan sayang pasangan korang lebih2 selagi belum ade ikatan yang SAH ! nanti die tinggalkan ko, barulah nak cari kawan ko balik. baru terhegeh-hegeh menyusahkan kawan ko tu. faham ?

nak siap g meeting. chow dulu !


02/04/2011

.1 PENGAKUAN.

ah~ pedulikan ape orang cakap tentang aku. dah adat dunia. ade orang benci kite. tapi, mesti ade yang sayang kite jugak. yup ! aku bersyukur sangat ade boifren yang baik hati. yang sentiasa dengan aku. biar jauh di mata, tapi dekat di hati. :)



. AKU MENGAKU.

aku rindu sangat kat die. kalau dulu, aku tak pernah rase rindu kat die. dulu rindu hanya pada mulut. tapi, bukan pada hati. mungkin sebab dulu belum officially dating lagi kot. hehe. sekarang, hari-hari aku tengok gambar aku dan die. tak sabar nak jumpe lagi ngan die.....

. SORRY, KALAU ENTRI NI BUAT KORANG RASE NAK MUNTAH.


 

Puan Yana Copyright © 2014 Designed by Alieff Artwork