RUMAH RESEPI 30 HARI TIPS DIARI MAMA

30/05/2011

PRAKTIKAL TAPI GOYANG KAKI

16 Mei ritu aku dah start praktikal. cuak sangat dowh. mane tak cuak kalau aku sorang je pompuan bahagian letrik. adesh ~

malam tu memang aku tak tido sangat. baju nak kemeja. haha~ gile skema. mase jejak kaki, ouh lupe aku LI kat Kilang Sawit FPI Jerangau, aku buat muka nerd. dak baik katakan. pergh ~ haha. jaga imej ayah beb ! haha. mase nak tunggu briefing ngan bos tu, kenal la aku ngan 2 org pelatih pompuan. sorang UTM sorang UMT. kos kimia. so, diorang kat lab la. mase rehat jep aku jumpe dorang. hehe




disebabkan kilang ni beroperasi secara auto, so, aku memang duk goyang kaki je la. duk dalam bilik ayah aku, bukak laptop tengok cite korea. haha. kalau bosan aku g kat makmal. tak pon jalan-jalan kat operating system.

hari tu, ade pelawat. memang hari tu je aku penat. sebab kena bersihkan kilang. panjat sane sini. sapu sane sini. hii. pagi je la. petang duk saje dah. tapi, dalam banyak-banyak tempat dalam kilang tu, aku paling tak suka g kat tempat buat baja. busukkk ! huhu. ayah aku pon cakap camtu. haha. bese la tu.

bab safety lak, aku tak de la kena pakai cam sape yang LI kat petronas tu. aku kena pakai kasut die je la. kasut but (betol ke eja ni? ). besar gedabak. aku panggil kasut McD. haha. balik je umah mesti kena sapu minyak sebab lenguh. 

tu je yang aku nak cite sal LI aku. gambar tak de. nanti lain kali aku upload gambar tempat aku LI :)


. Praktikal tapi goyang kaki


16 Mei ritu aku dah start praktikal. cuak sangat dowh. mane tak cuak kalau aku sorang je pompuan bahagian letrik. adesh ~

malam tu memang aku tak tido sangat. baju nak kemeja. haha~ gile skema. mase jejak kaki, ouh lupe aku LI kat Kilang Sawit FPI Jerangau, aku buat muka nerd. dak baik katakan. pergh ~ haha. jaga imej ayah beb ! haha. mase nak tunggu briefing ngan bos tu, kenal la aku ngan 2 org pelatih pompuan. sorang UTM sorang UMT. kos kimia. so, diorang kat lab la. mase rehat jep aku jumpe dorang. hehe




disebabkan kilang ni beroperasi secara auto, so, aku memang duk goyang kaki je la. duk dalam bilik ayah aku, bukak laptop tengok cite korea. haha. kalau bosan aku g kat makmal. tak pon jalan-jalan kat operating system.

hari tu, ade pelawat. memang hari tu je aku penat. sebab kena bersihkan kilang. panjat sane sini. sapu sane sini. hii. pagi je la. petang duk saje dah. tapi, dalam banyak-banyak tempat dalam kilang tu, aku paling tak suka g kat tempat buat baja. busukkk ! huhu. ayah aku pon cakap camtu. haha. bese la tu.

bab safety lak, aku tak de la kena pakai cam sape yang LI kat petronas tu. aku kena pakai kasut die je la. kasut but (betol ke eja ni? ). besar gedabak. aku panggil kasut McD. haha. balik je umah mesti kena sapu minyak sebab lenguh. 

tu je yang aku nak cite sal LI aku. gambar tak de. nanti lain kali aku upload gambar tempat aku LI :)


28/05/2011

MAK DAH BAGI GREEN LIGHT :)

macam biasa, habis keje duk lepak2 kat depan TV. hari tu mak nak pinjam enpon jap. nak call orang. aish, kebetulan ngah mesej ngan mr.hubby. haha. kasi jela. tetibe pas habis mak call, mak bace kuat2 " SYG PENAT TU ".. pastu mak gelak2. adeh. kantoi dah. mase tu memang cuak ah. takut mak marah. sekali mak tak kisah pon. haha



 pastu esoknye, sambil2 aku lipat baju, mak tanye sal mr.hubby ..







mak : pakwe along orang mane?
aku : orang klang
mak : kerja ke belajar?
aku : kerja
mak : kerja ape?
aku : ape tah. yang audit2 tu.kat syarikat nielsen
mak : swasta ke?
aku : haah
mak : die tua or along tua?
aku : die tua setahun dari along..hehe
mak : oooooo....
aku : @__@ ... kenapa,mak?
mak : along kena la jage penampilan....bla bla bla....


adeh ~ haha... mak dah bagi green light. b, bile nak datang umah ni? haha

MENCARI MOOD

sori sangat-sangat sebab dah 2 minggu lebih tak update.
busy ngan praktikal.
sekarang ngah kumpul mood nak update blog.
bye !

12/05/2011

DARA TU PENTING TAK ?



balik umah ni,keje aku ngadap TV je. dari bukak mata sampaila tutup mata. hii. besela tu. kat hostel ne ade ngadap tv sambil baring2 kan kan? 




sape tengok TV3 kul 7 mlm ? ala.. cite NORA ELENA tu. cite dari novel Kasih Yang Suci. haa~ korang tengok ah. memang best gile. novel die pon best. aku dah pernah bace dulu. best sangat2.


al-kisahnye, nora elena ni pernah kena rogol ngan Seth Tan. bos tunang die. tapi mase tu nora elena tak kenal ag tunang die. bukan pe, Seth Tan rogol bukan sebab nafsu k? sebab die memang dah sayang nora elena sejak dorang sekampung ag. nora elena ni kawan baik adik seth tan, Maria. yang sedihnya, bile si tunang dapat tau nora elena dh tak de dara, die bye bye je kat nora elena. cakap sayang ! huh !










ok ok ! bukan sinopsis yang aku nak sampaikan kat korang. ye, memang dara tu penting. dara tu melambangkan maruah seorang perempuan. ok, abaikanlah mereka yang tak de dara sebab lasak sangat kan. tu belakang cite ah. persoalannya sekarang ni, camne keadaannya bagi mangsa rogol ? aku nak tanya korang yang lelaki la kan, korang akan terima tak mangsa rogol tu if dia adalah tunang @ kekasih korang?


sila tinggalkan pendapat korang kat komen :)



o o o GANU KITE !


Bile dah lame tak balik negeri asal nih, macam-macam perubahan yang berlaku. Kadang-kadang aku rase cam pendatang lak bile balik ke negeri sendiri. Huhu =.=
Hari tu, aku,mak ngan adik teman abah g audit kesatuan kat Bandar KT. Lame gak. Adik ikut abah. Aku ngan mak lak pusing-pusing Bandar KT. Yang best, aku sempat beli baju untuk praktikal kat kedai atas stesen bas. Aku suke beli kat situ. Murah + cantik. Then g pasar payang. Ala..yang femes tu. Tak beli ape pon. Cuci mata ajeh. Mahal seh.

Then, abah siap audit semua tu kul 3 lebih gak ah. Pas siap audit, kitorang g MYDIN MALL beli barang dapur. Banyak gak beli. Dah siap, kitorang g cari baju raye lak. Kang cari dekat-dekat raye,menyusahkan lak. Nak kena berebut bagai. Harga lak konpem2 melambung naik. Haa~ tang ni la yang aku nak cite ni.

Mak aku punye plan, nak beli kat kedai LAILA RAWAS. Ngah promosi sampai 24hb MEI. Kain cantik-cantik wooo ~ haa..ngah duk pusing-pusing dalam Bandar melilau cari kedai tuh, mata aku terlekat la pulak kat 1 struktur nih. (bahasa nak kelasss).. aku ingat bangunan yang tak siap. Tapi, cam pelikla kan, tak de lak lori-lori keluar masuk. Pastu aku tanye abah. Abah cakap, tu la parking bertingkat. Driver tak yah ikut same naik atas. Kenderaan je yang naik. Aku dah pelik. Camne lak tuh.

Habis je beli kain bagai semua tu, aku suh abah g dekat kat parking tuh. Haa~ amekaw ! gile canggih skang. Ko tak yah nak gelabah mak nyah pusing2 cari parking. Masukkan je kete kat tempat yang disediakan, tekanlah butang2 yang ade kat situ, naikla kete korang kat atas. Jimat tempat.

Parking ni baru lagi. Dirasmikan MB Terengganu pada 2 FEB 2011. Haa~ kat bawah ni gambar yang sempat aku snap. Tadaaaa ~








. OOoo Ganu Kite !



Bile dah lame tak balik negeri asal nih, macam-macam perubahan yang berlaku. Kadang-kadang aku rase cam pendatang lak bile balik ke negeri sendiri. Huhu =.=
Hari tu, aku,mak ngan adik teman abah g audit kesatuan kat Bandar KT. Lame gak. Adik ikut abah. Aku ngan mak lak pusing-pusing Bandar KT. Yang best, aku sempat beli baju untuk praktikal kat kedai atas stesen bas. Aku suke beli kat situ. Murah + cantik. Then g pasar payang. Ala..yang femes tu. Tak beli ape pon. Cuci mata ajeh. Mahal seh.

Then, abah siap audit semua tu kul 3 lebih gak ah. Pas siap audit, kitorang g MYDIN MALL beli barang dapur. Banyak gak beli. Dah siap, kitorang g cari baju raye lak. Kang cari dekat-dekat raye,menyusahkan lak. Nak kena berebut bagai. Harga lak konpem2 melambung naik. Haa~ tang ni la yang aku nak cite ni.

Mak aku punye plan, nak beli kat kedai LAILA RAWAS. Ngah promosi sampai 24hb MEI. Kain cantik-cantik wooo ~ haa..ngah duk pusing-pusing dalam Bandar melilau cari kedai tuh, mata aku terlekat la pulak kat 1 struktur nih. (bahasa nak kelasss).. aku ingat bangunan yang tak siap. Tapi, cam pelikla kan, tak de lak lori-lori keluar masuk. Pastu aku tanye abah. Abah cakap, tu la parking bertingkat. Driver tak yah ikut same naik atas. Kenderaan je yang naik. Aku dah pelik. Camne lak tuh.

Habis je beli kain bagai semua tu, aku suh abah g dekat kat parking tuh. Haa~ amekaw ! gile canggih skang. Ko tak yah nak gelabah mak nyah pusing2 cari parking. Masukkan je kete kat tempat yang disediakan, tekanlah butang2 yang ade kat situ, naikla kete korang kat atas. Jimat tempat.

Parking ni baru lagi. Dirasmikan MB Terengganu pada 2 FEB 2011. Haa~ kat bawah ni gambar yang sempat aku snap. Tadaaaa ~








11/05/2011

SELAMAT HARI LAHIR, MAK !


 
Fuh~ lame gile aku tak update blog. Sorila, umah tak de tenet. Ni pon online kat umah nenek. Hehe !
Jap jap. Nak sapu sawang kat blog. ~ ok, done !
Entri ni khas untuk ibu tercinta ! muahx !

SELAMAT HARI LAHIR YANG KE-49 , MAK !
TERIMA KASIH SEBAB SUDI BERSUSAH PAYAH MEMBESARKAN KAMI BERTIGA YANG SANGAT NAKAL NI.
Tahun ni memang tak de hadiah. Huhu. Tak sempat nak beli. Tapi, aku ade buat kad. Handmade gtu. Hehe. Aku gantung kat mesin jahit mak. Hehe. Surprise ! ni pon buat last minute tau. Kahkah ! thanks, adik sebab sponsor kertas warna.












 sori, gambar tak cantik..gune enpon murah..huhu






05/05/2011

BLOG BAKAL BERSAWANG :(

sekarang dah 5 MEI 2011 jam 12.45 pagi. kul 10 pagi nanti, BYE BYE JOHOR !! haha ~
yep, aku kan naik bas pulang ke kampung halaman tercinta !
TERENGGANU !!!!
tunggu kepulangan ku !!!

tak sabar nak baring atas katil yang empuk kat umah.
makan masakan mak.
tengok tv sambil baring-baring atas kerusi. 
mandi ngan selesa.
boleh makan bile-bile je & banyak mane yang aku nak.

haish~ banyak beno yang aku nak buat kat rumah.
yang pasti, 16 MEI aku dah start praktikal. huhu

memandangkan kat umah baru yana ni line internet tak kesampaian lagi =.=
* sebab duk hulu terengganu *

so, blog cute miut ni bakal bersawang.
mungkin berbulan-bulan.
kalau ade kesempatan, yana kan update. ~ hiii

nanti mesti rindu kat korang. wuwu ~

ok la. nak sambung packing barang sambil tengok cite korea. bye !


01/05/2011

SI DIA BAGI JERSI MALAYSIA :)

ok, hari ni maksudnye (30/4/2011) incik hubby datang JB. walaupun ngah musim exam, nak jugak jumpe. hee ~ die yang nak. yela, pasni susah nak jumpe.aku ade praktikal. tambah cuti lame. huhu.

ni kali ke-2 kitorang dating secara rasmi. memang gembira sangat. rindu wooo ~ dan yang pasti, memang kan ade kejutan yang die kan buat. adui ~ lemah jantung aku dibuatnya. huhu. takpe2, romantik tuh.

tadi mase die hantar aku kat blok, die kuarkan 1 plastik. aku dah pelik. ape lagi la yang die beli untuk aku nih. sekali die kasi plastik. hah, amik kau !



JERSI MALAYSIA , ok !!!!

sumpah aku rase nak melompat cam orang gile. suke sangat weh. aku tak de jersi pon lagi. first time dapat nih. patutla die beria suh aku pakai jersi esok (1/5/2011) mase nak kuar. haha ~ tak sangka. aku tak pernah bagi ape-ape kat die. huhu. rase cam bersalah lak :(

teringat lak yang mase first date kitorang. mase die nak naik bus. die kasi couple mug. sangat terkejut :)
thanks, my dear. ILYSM !



ni couple mug yang die kasi :)




 

Puan Yana Copyright © 2014 Designed by Alieff Artwork