RUMAH RESEPI 30 HARI TIPS DIARI MAMA

29/11/2011

. 2 hari yang indah bersamamu :)



fuh, dah bersawang blog ni. lame sangat tak update. blog ag 1 pon same. hiii. sekarang mood yana ngah feeling2 sedih selepas 2 hari bergembira. hoho

hari sabtu ritu, dal kul 8.30 malam lebih2 gitu ah, incik hubby selamat sampai kat UTM Skudai. hehe. tp, aku takleh g ambik die kat bus stand. aku ade group discussion kul 9 mlm untuk presentation khamis ni. huhu. so, ade kawan die yang amikkan. die g bilik kawan die, mandi2, rehat jap, then die g beli makanan. pastu terus datang kat aku. hehe. tengok aku wat keje.tapi, mase tu aku dah siap wat keje pon. aku pon makan2 ngan die. lepak2 jap. dalam kul 2 lebih, balik bilik. tidooo ! hehe

esoknye, hari ahad la. kitorang kuar jenjalan g angsana. dalam kul 11.30 pagi. sampai je perut berbunyi. pekena mee rebus Hj.Wahid lu. sedappppp !! hehe.. pastu pusing2 dalam angsana. konon nak cari cincin kapel la kan. tapi..adeh. takde yang berkenan di hati. so,malasla nak beli. t beli cincin tunang terus je la. hehe

dah puas merayau dalam angsana,kitorang g makan tutti frutti kat sutera Mall. sedap oh. tapi,mahal kot. so, kitorang share la 1 cup 2 org. tu pon dah lebih dari cukup. hehe. ala. romantik sikit bile share. hehe. tapi, menyesal tak pakai jersi mesia. sebab, hari tu hari last tutti frutti wat diskaun 50% untuk mereka yang pakai jersi mesia. untuk 2nd cup kot. tak ingat dah. huhu. pas makan tutti frutti, kitorang pusing2 g sutera mall jap. then, balik tu g jusco. incik hubby la nak sangat g jusco. hehe. sempat la jugak aku beli secret recipe 1 slice. lalalala. pastu singgah jap kat pasar. die nak beli cendawan goreng. n terjumpe la aiman,faisal & fadzli. si aiman tegur incik hubby cam die dah lame kenal jek. hahaha

pastu terus balik UTM. malamnye ade bola. mesia lawan bahrain. die nak tengok bola. aku lak taknak. so, aku g kat azah. wat keje kat situ. sebelum tu die dah belikan nasi kerabu kat k9. kitorang makan same2 kat azah. hehe.. pas siap makan, borak2 jap, die g tengok bola ngan kawan2 die. risau gak die tinggal aku sorang2. tak berhenti mesej. habis je bola, terus die datang teman aku. hehe. kul 12 tu mata dah ngantok. die hantar aku balik blok. die pon balik bilik kawan die.

then, tadi kitorang kuar g giant tengok wayang. mula2 aku nak tengok aku bukan tomboy. pastu die ckap nak tengok puss in boot. aku setuju jela. bosan gak cite tu mula2. siap tertido ag. lame2 jadi best. kelakar seh. haha. habis tengok wayang, kitorang balik. huhu. die nak ciap2 nak balik Klang. bus die kul 4.45. sedih sangat mase nak hantar die naik bus tu. tapi, aku tahan diri aku dari nangis. aku taknak die sedih gak. die takley tengok aku nanges. yang paling sweet, die kasi sweater die kat aku, aku kasi sweater aku kat die. hehe.




walaupon 2 hari je jumpe die, tu pon dah buat aku gembira sangat2 sebab die sanggup datang dari jauh semata- mata nak jumpe aku. b, terima kasih. qaseh sayang b sangat-sangat. :)


ape name tah. yang mesia punye. ala, yang bile orang tengok bola die angkat bemda ni. cam pashmina tu. hehe


 sweater incik hubby :)






26/11/2011

SELAMAT TAHUN BARU ISLAM



awal muharam,detik permulaan.
perkiraan tahun Islam hijrah
perpindahan Nabi dan umat Islam
dari kota Mekah ke kota Madinah ~

aha~ siap lagu gitu. selamat menyambut awal Muharam semua !
Alhamdulillah, kite semua masih lagi bernafas hingga ke saat ini.
jangan lupe bace doa awal tahun ye, kawan-kawan !

24/11/2011

. tolong jangan ganggu kami !



semalam tetibe incik hubby tanye,aku sayang die tak?
aku mestilah jawab, terlalu sayang.
dah memang aku sayang die sangat-sangat.
aku pelik.
sebelum ni tak pernah die tanye camtu.
aku tanyela kenapa.
die cakap tibe2 terasa nak tanye.
aku tak sedap hati.
aku on FB.
ok, aku dah dapat jawapan.
die makan hati ngan sorang mamat ni kot.
mamat tu PM aku. chat sebenarnye.
tp aku tak layan.
mamat tu cakap nak aku.
memanglah bergurau.
tapi, aku tau incik hubby aku terasa hati.
aku geram gak la.
dah banyak kali aku cakap, jangan nak mengarut kat mamat tu.
die dah ade makwe.
aku pon dah ade incik hubby. janganla nak kacau orang.
sabar je la.
aku tak nak kehilangan incik hubby untuk kali kedua.
aku sayang die sangat2.
dan aku serius dengan hubungan ni.



22/11/2011

SEMANGAT BOLA PUNYE PASAL




assalamualaikum,semua!

entri ni sebenarnye dah duk dalam draft dari semalam ag. nak update semalam, tenet lak tetibe putus an. nak update pagi tadi, memang tak menyempat la. celik mata je terus kuar. haha. yang sal kuar tu, nanti la aku update :)


semalam 1 Malaysia duk heboh kite menang bola. hooreyyy ! boo indooooo !! tu la,main kotor sangat weh. siap ade aksi melucah ag. agagaga. yang takley blah, Bonai selalu duk sentuh2 jaring gol. jampi ke ape weh. pastu die ngan Diego selalu je cedera. pondan tol la. ape baran weh main camtu. hoo~

mula-mula aku ngat nak tengok kat bilik je. pastu tetibe tenet putus. aduh. gelisah semacam dah ni. then, tetibe ade dak kelab aku, ajak g tengok bola ramai-ramai kat DSI, UTM. fuh, aku ape lagi. jom aje la. mase kitorang sampai, indonesia dah 1 gol. wah. mase ni dah neves amat. tapi tetap yakinlah. gerak hati aku kuat cakap, MALAYSIA menang. semangat seh aku. siap pakai jersi mesia yang warne kuning ag. ingat nak cat celoreng kuning itam kat muka. tapi takde cat. agagaga. aku rase aku paling bising tengok bola. hehe. dah name tengok bola. mestilah bising. haha

paling aku takley lupe, mase penalti. yang gol last tu. badan aku dah memang sejuk 1 badan la kan. tangan menggigil weh. neves tahap gaban. sekali..... GOL !! terus melompat aku. berair la gak mata. tapi,cover la weh. jatuh saham aku kang. hehe. aku tak nafikan, permainan Fakri agak hambar malam tu. tapi, aku tak suke la, bile ade yang duk salahkan Fakri. yela,die pon manusia. mesti ade time tak berapa nak ok. bagi aku die wira. die banyak tolong mesia ke final. ye dok, fakri? hehe


jom tengok gambar-gambar kitorang :-P














MALAYSIA BOLEH !!



21/11/2011

. Terima kasih,cinta!



terima kasih sebab gembirakan hati yang gundah ni :)

20/11/2011

. Maafkan Qaseh



semalam aku gaduh-gaduh manje ngan hubby.
saje nak mintak perhatian.
mintak dipujuk.
tp,die lak lepak ngan kawan-kawan die.
mesej aku lambatla balas.
sebelum ni ade jugak die lambat balas.
tp,aku tak kisah sangat.
semalam aku angin sikit.yela,sabtu malam kot.
esoknye hari ahad.ape la salahnye luangkan mase untuk aku.huhu
banyak benda aku nak cite.kalau hari ain,aku consider la die keje esoknye.mestilah nak ciapkan keje untuk esok.huhu
aku geram sangat semalam,aku hantar mesej gudnite terus.
die mesej pastu aku tak balas.aku tido.haha
belum kul 12 ag kot.
then,dalam kul 3.39am aku dapat 1 mesej.
menangis kot aku dapat mesej tu.
rase bersalah yang amat sangat :(

" B mitak maaf,
B da byk sdihkan hati
qaseh, b x dpt penuhi
kebahagiaan qaseh, b
cuma nak syg taw b
da penuhi semua
masa yg tinggal utk b
untuk qaseh yg b
sayangi, kebahagiaan
qaseh.. B cume xnak
qaseh ckp syg terok..
Bile syg ckp camtue b
rase kecewa ngan diri
b.. "


ya Allah. aku rase bersalah sangat2. takde pon terlintas dalam hati aku camtu. aku sayang sangat kat die. die dah buat aku bahagia. die dah buat aku senyum. b, qaseh syg b sangat-sangat....

18/11/2011

. Dia nak yang pandai mengaji :)




hari tu, incik hubby tanye aku..

"syg mengaji tak kat bilik?"

aku jawab,mengajila..tp,kadang-kadang je..

then, die cakap:

"Alhamdulillah. b nak isteri yang pandai mengaji"

terima kasih,cinta ! :)


17/11/2011

NAK DRESS & BAG LAWA-LAWA TAK?


hye, semua!
ok,kali ni nak ajak korang shopping lak.
korang takkan menyesal la kalau ikut aku shopping online kat satu blog ni.
siyes! gojes amat seh item-item yang die jual.
harga tak payah cakaplah..
setakat ni aku jumpe dress yang aku nak sume RM30 and above.
kat blog ni, bawah RM 30 jep.
dahla cantik2.
sekarang aku ngah plan nak beli
ngah pilih. 
rambang mata sat.

jom shopping kat :






16/11/2011

Makhluk Comel



hari penat.
petang tadi ade oral TECS. ala.macam speaking MUET tuh. damn seh tadi. patotnye kitorang sesi kul 2. tapi,entah camne tak pasal2 jadi sesi kul 3.30. huh!

habis je oral TECS, aku,dal & wani pi kuar. g umah dal lu. pekena teh ngan tamosa dulu. pas solat asar,dalam kul 5.30 gitu ah. kitorang g Giant. beli barang sket. hehe. kat Giant tu kan ade kedai pet. pastu, sesaje lah singgah. masuk-masuk,tengok ade 2 ekor makhluk comel.euuwww~ aku geram gile seh. rase nak kidnap je. agagaga. sumpah comel weh. KUCING PARSI. muka kemek. haha. aku tanye lah harga.omakgak! RM 680 ! fuhh~ sekadar pandang-pandang jeling-jeling je la aku kat kucing tuh. wuwu. mahal gile :(




time kasih incik gugel :)


ade sape-sape nak bagi kat aku tak kucing parsi?


10/11/2011

MOOD : HAPPY !


fuhhh !
berbulan-bulan tak hapdet blog ni.
penuh sawang.
ni semua gara-gara lupe password.
tapi, tah camne aku godek semalam.
dapat gak aku bukak. hehe

btw,

ni blog baru aku.


aku kan update dua-dua.
blog baru tu,tempat aku jiwang-jiwang.ok?
hehe


. Dapat jersi lagi :)


assalamualaikum.
& selamat pagi,readers !

aku masih lagi dalam mode penat sebab kul 10mlm semalam sampai UTM. dan aku juga dalam mood happy sangat-sangat sebab secara tidak sengaja aku dapat bukak balik blog lame aku. hehe. memang gembira amat sangat. dan masalah sekarang camne aku nak handle 22 blog nih. 22 aku sayang woo..so,semalaman gak aku berfikir. & aku dah buat keputusan. blog Hati Qaseh ni, blog untuk aku berjiwang-jiwang jep. cite pasal incik hubby bagai la. hehe. blog ag 1, pasal life aku.

....................................................................................

okeh. balik pada topik. hari tu before aku balik cuti raye aji, incik boifi cakap die ade post sumting kat aku. dan dan je die pos ke alamat rumah aku yep. buatnye tak sempat sampai b4 aku balik UTM,camne? huhu..dahla tak gtau barang ape yang die pos.memang curious lah. bile aku buat-buat merajuk baru die gtau klu. just cakap baju hitam putih.tp,aku dpt agakla ape kan..dah hati aku kat die..hakhak

maka,hari selasa petang sampailah bungkusan tuh. aku pon bukak la.OMG! betol pe aku jangka..hehe..incik hubby bagi aku jersi ganu. aku pon ape lagik,show off la kat adik bongsu aku. haha. die jeles seh ! xpe, t adik paw le abg ipar adik yep. ops! bakal abg ipar ler! haha



dulu die dah bagi aku jersi mesia. klik SINI.

mase gtau mak aku incik hubby post sumting kat aku, mak aku siap usik ag. huhui --->


aku : mak, pakwe along ade post adiah ke along.nanti mak mintak abah amikkan eh
mak : pakwe-pakwe.bile nak nikahnye?
aku : erk...@____@
mak : along serius ke ngan die?
aku : senyum :)   ....
mak : bile nak bawak jumpe mak ngan abah?
aku : insyaAllah tahun depan. hehe


peace ! :)




. AKHIRNYE..


just nak gtau,
blog lame yana dah boleh bukak. hooreyyyyy !!
nanti yana akan kadang-kadang update blog ag 1..
wiwiwi~


02/11/2011

. Khairul Fahmi bikin kontroversi lagi



tak habis-habis dengan kontroversi mamat sorang nih. sejak putus tunang makin menjadi-jadi. setiap kali wartawan tanye,ade je jawapan nak lari dari kontroversi. kalau prestasi makin ok tak pe gak. ni aku tengok makin merudum je prestasi die.

kontroversi ape pulak kali ni ye? mestilah tak lari dari 'adik angkat kesayangan' die tu. si Dalia Teck tu. aku pelik tol ngan mamat nih. dah dapat yang comel,sopan. ko g cari gak yang miskin tak cukup kain. ape, ko sanggup eh nak pikul dosa die bile dah kawen nanti? dressing bukan main dahsyat lagi si dalia teck ni. tak pernah aku tengok die tutup paha gebuss die tuh. t naik kurap baru die tutup kot.




kali ni pasal kontroversi die g parti birthday kawan si dalia teck kat restoran itali. siap ade minuman keras gtu. tp,die cakap, die pergi je. takde nak minum arak tu. wallahuallam~ tak tau la betol ke tak. tu urusan die dengan Allah. nak tau lebih lanjut,klik SINI.



cukup-cukuplah timbulkan kontroversi. ingat family kat umah tu. anda tu public figure. jadi perhatian orang. kan tak aman hidup ko kalau duk kena sumpah seranah dek masyarakat je.



01/11/2011

. Kurangkan kontroversi,tingkatkan prestasi


lepas dah 1 test. hoho. horror sangat test tadi. taktau la ape aku jawab tadi. T___T
ok,tajuk takde kaitan ngan entri.saje nak kasi gempak. mesti korang fikir aku nak ngumpat.agaga~ tak baik tau uollss~

entri kali ni aku dapat idea daripada someone.siapa orang tu,biarlah rahsia.pada aku,die kawan yang sempurna untuk aku.yang sentiasa susah senang ngan aku :)



time kasih incik gugel :p


normal kite manusia, bile nampak benda yang boleh disoseh2 sane sini kat depan mata, mulalah nak berfikiran negatif. itulah,inilah. tak reti nak siasat dulu. kadang-kadang ape yang kite nampak tu tak seperti yang kite fikir. ye la kot, cube bayangkan, korang g jalan2 kat pantai tetibe nampak mamat ni comolot sorang pompuan yang tak sedar. korang mesti fikir beromen. padahal mamat tu nak kasi CPR. tolong pompuan tu. hah! amekaw! dahsyat nau contoh aku kasik.agagaga~

dan dah jadi lumrah kite manusia gak,bile disuruh fikirkan positif & negatif sesuatu perkara tu, mesti korang lebihkan negatif kan? contohnye la kan, ade orang tegur korang, tak baik tau pompuan kuar lewat-lewat malam. bla...bla..bla..mesti ade yang fikir, ala..jelesla tu sebab takde orang ajak ko kuar malam2. aku hempuk ngan batu lesung gak sape yang jawab gitu. cube korang fikir dari sudut positif. elok ke pompuan kuar sampai lewat-lewat malam? ok,jujurlah aku cakap..dulu aku suke gak kuar sampai lewat malam..tp, sejak incik boipren tegur aku jangan kuar sampai lewat malam, aku jadi terfikir la kan..pandangan orang..fikiran orang..kemungkinan ade yang fikir kite dah macam $&*@!)(%  bile kuar lewat-lewat malam. hoho. lagi 1,fikirkan keselamatan la....

kalau nak ikutkan,banyak lagi contoh2 yang aku nak kasi..tp,kalau aku kasi semua, korang jadi malas nak berfikir..bagi aku, kite sume dah besar panjang. Allah dah bagi kite akal untuk berfikir. gunakan sebaiknya. sampai bile kite nak melawan ape yang dah agama tetapkan? ni bukan peringatan untuk korang2 je..peringatan untuk diri sendiri jugak..setiap hari aku muhasabah diri aku..aku nak pastikan,hari ni lebih baik dari semalam & esok lebih baik dari hari ni..

mohon maaf andai ade yang terasa.... :)



 

Puan Yana Copyright © 2014 Designed by Alieff Artwork