RUMAH RESEPI TIPS DIARI MAMA

31/10/2012

. Mak selalu pesan....









menjadi anak sulung tak seindah dan tak semudah yang kita bayangkan. walau yana anak sulung dan perempuan, tanggungjawab yana besar. yana contoh adik-adik.ape yang yana buat, adik-adik kan jadikan yana contoh.baik kita,baikla adik. seorang kakak, hanya cemerlang bile adiknya yang lain turut cemerlang.

mak selalu pesan kat yana....

jangan gaduh ngan adik-adik. terutama adik yana yang laki. if jadi pape kat abah, die wali yana. sebab tu yana tak pernah berkira ngan adik bongsu yana.baik angah yana pon. kitorang utamakan adik yang bongsu. mak selalu cakap. mak tak de harta nak tinggal untuk anak-anak mak. mak bagi pendidikan je untuk anak-anak mak. mak cakap, jadi anak yang solehah.

mak selalu pesan...

kawan baik-baik. jaga hati kawan. camna jahat pon kawan kita, ingat kebaikan yang pernah dia buat. jangan lokek nak tolong kawan. jaga percakapan. jangan masam-masam muka. hargai kawan. terima mereka seadanya. ikhlas kan diri berkawan. along jauh dari mak. kawan-kawan je yang dekat ngan along.

mak selalu pesan...

jaga diri. jaga maruah. anak cermin ibu bapa. baik anak, baiklah didikan mak ayah. jangan lupa Allah. rajinkan solat sunat.

dan banyak lagi pesanan mak..tak tertulis.tp tertanam dalam otak yana. heee. rindu mak !  :)




1 comment:

  1. pesan mak ni la yg byk bwk kita belajar tentang kehidupan...btol x?

    ReplyDelete

 

Puan Yana Copyright © 2014 Designed by Alieff Artwork