RUMAH RESEPI 30 HARI TIPS DIARI MAMA

28/06/2012

. Kerana mereka ibu dan ayah...






kite sering mengeluh bile ibu dan ayah mintak tolong kite jaga adik. kite selalu fikir ibu dan ayah pilih kasih dan tak sayangkan kite bile mereka tak mampu bagi ape yang kite nak.

bile dewasa, kite malu untuk memeluk mereka. tapi tak segan silu peluk kekasih kita. kite malu nak berjalan dengan mereka semata-mata mereka dah tua.

bile kite sakit, merekalah orang yang paling risau. siang malam tak putus berdoa moga kite diberi kesihatan yang baik. bile kite sedih, merekalah yang sentiasa berada di sisi kite memberi semangat yang tak putus.

tapi,pernah ke kite fikir pengorbanan mereka ni? kite hantar mereka ke rumah orang2 tua semata2 malas nak jaga mereka. kite kurang ajar dengan mereka. 

tapi mereka sentiasa maafkan kita. anak mereka. kerana mereka ibu dan ayah...

"seorang ibu mampu menjaga 10 orang anak..tapi 10 org anak belum tentu dapat menjaga seorang ibu.. "



. Gaduh sikit tu biasala..




Assalamualaikum,peeps !

haish ~ dari semalam lagi sakit perut. senak. tak tau la kenapa. wuwu. sedih tau. tapi still nak update entri baru. hehe.

entri ni khas untuk korang yang in a relationship dan engaged cam yana nih. miahahaha !

korang korang, biasa tak gado ngan partner korang? haa. jangan tanye yana balik k? jawapan yana, hampir hari-hari. haha. sebab yana ni mudah panas baran. tapi, Alhamdulillah.. setakat ni antara kitorang tak pernah mintak putus bile clash.

korang, gaduh tu biasalah. asam garam adat bercinta. ye dok? ingat.. bile gaduh, salah seorang kena mengalah. jangan terlalu ego. maaf. mintak maaf. dan memaafkan tu penting.dan bile gaduh, stop contact dulu. kasi tenang dulu. bile dah ok, baru contact. jangan ungkit balik ape yang korang bertekak ok? nanti lagi teruk gaduh.

dan..untuk kamu..perempuan..bile gaduh, jangan rendahkan diri kamu. maksud, yana, jangan cakap kamu ni teruk, tak pandai amik hati pasangan kamu ke ape. sebab...lelaki tak suke orang yang die sayang cakap camtu. my partner sangat marah bile yana cakap yana teruk ke ape. sebab die akan rase yang die tak mampu buat yana bahagia.

heee~ pesan yana, bile gaduh, jangan senang-senang mintak putus or cakap nak putus ke ape. nanti kawen, gaduh sikit mintak cerai. nak camtu ke? bawak2 berbincangla yep :)

korang, jangan lupe klik link bawah ni ye :) ala.. free jeee. kalau nak yana klik link says korang, tinggalkan link kat komen ye :)






27/06/2012

. Kenapa saya tak letak lagu kat blog?




hye,peeps !

yana tau, ramai blogger yang letak lagu kat blog diorang. yana pon pernah letak lagu. actually, yana suke ade lagu dalam blog. tapi bukanlah yang nak pecah telinga tuh. biarlah lagu yang slow. kena dengan blog korang lah. baru la menghayati setiap entri. ye dok?

okeh. yana letak lagu kejap je dalam blog. sebab..... nak loading lambat. rata-rata pembaca blog yana nih tak guna unifi. kalau streamyx pon kengkadang slow gak. kan? so, yana memang minimize kan gadget yang ade dalam blog ni. letak yang penting je. yang salji turun ke, salji naik ke, tak perlu letak. huhu. bukan ape, bile lambat loading nih, mood orang nak membaca hilang. terus tak jadi bace. tak best la gtuu :(

huhu. setakat ni je ek. ni ade video padi. khas untuk kengkawan yana :)



26/06/2012

. Bila cinta tak dibalas...




Assalamualaikum,peeps !

tolak tepi jap keje-keje yang menimbun. kali ni yana nak jadi DR. LOVE lak. haha. dah lame tak buat entri pasal love love ni kan? al maklumlah. nanti ade orang cakap yana gatal pulak. kalau tak suke jangan bace lah ! pergi pangkah kat atas tuh. kalau kritik membina takpe gak. payah betol nak puaskan hati semua orang. huhu

huhu. kan dah marah. ok ok. cool down, bebeh.

pernah tak korang sukakan seseorang, tapi bertepuk sebelah tangan? ok, jangan tipu kalau jawab tak pernah. grr ~ haha. 

ape yang korang rase bile cinta korang tak dibalas? mestilah rase sedih,kan? and ade la jugak rase geram tu. sampai boleh terfikir, haish ape kurangnye aku sampai die tak nak kat aku. kan kan? 

dan bile cinta tu tak dibalas.... bagi yang psycho, macam-macam diorang akan buat. ade yang bunuh diri. bodoh ! ade yang bunuh orang yang die suke tu. bengong ! dan.... ada yang sanggup buruk-burukkan orang yang die suke tu. fitnah orang yang die suke tu. yang ni yang paling yana benci. perlu ke sampai buat camtu? dah orang tak nak, nak buat camne kan? ni dari suke jadi dendam.

yuhuuu ! cinta tak semestinye memiliki ok? 

ape yang korang perlu buat bila cinta tak dibalas? ni yana nak kongsi la kat korang sket pendapat2 yana :)


  • ingat Allah. kuatkan cinta kat Allah dulu. jangan risau. kumbang bukan sekor, bunga bukan sekuntum.
  • ingat masa depan korang. jauh lagi perjalanan hidup korang. insyaAllah.
  • ingat keluarga. mak korang yang mengandungkan korang 9 bulan 10 hari ! bukannye orang yang korang suke tuh !

okeh. tu je yang yana rase yang paling penting korang perlu buat bile kecewa cinta tak dibalas. sebenarnye banyak lagi. tapi tu semua atas korang la kan. yang penting jangan sampai ade benda tak elok jadi. ^___^



25/06/2012

. Memujuk diri...



Assalamualaikum,peeps!

esok last paper yana as final year year student. tapi mood nak study ke laut bile fikirkan thesis yang tak sentuh hape pon. deadline 6 july. Allah. serabut sangat kepala nih.

tapi masih berlagak cool. yup. berlagak depan kawan-kawan. sentiasa pujuk diri dan hati. tenang,yana. tenang. kau boleh. cube untuk nampak kuat. tapi dalam hati.. Allah je tau.

tapi sampai bile nak berlagak cool kan? dengan my partner, yana kalah. memang tak mampu nak berlagak cool. hampir setiap malam. bile die call je, mesti yana menangis. mencari kekuatan. kadang-kadang yana menangis sampai yana tertido. yana bukanlah kuat sangat.

dalam masa yang suntuk dan semput ni, tekanan memang banyak. pada Allah je tempat yana mengadu. doakan yana tabah. amin.


23/06/2012

. Sila minum ni :)




Assalamualaikum,peeps !

selamat petangggg ! sori uolls ~ lame tak update. rase cam baru 2 hari. haha. busy2. konon la. isnin ni (25 Jun 2012) yana last paper. omoooo! sekejap je kan? pasni dah takde final. dah takde study ramai2 bergelimpangan dalam bilik cam dak2 kelas yana study dalam bilik azpa. ye dok,azpa? haha. and pasni takde dah hampir tiap2 hari pergi jusco taman u ngan azpa :P  takde dah aku ngan wani buat gile bawak toyol masuk dewan exam n takde dah nak tengok tangal dal penuh ngan dakwat pen pas habis jawab paper. :P

i miss that moments ! haha. dan yang paling ketara sem ni adalah yana minum nescaffe. omo omo. yana ni jenis tak minum nescaffe. tapi sebab sekarang yana sangat kuat tido and waktu malam je la otak yana aktif untuk setudy, yana terpaksa jugak minum nescaffe ni even yana tau nes tak elok coz banyak kafein tambah2 untuk orang yang ade migrain cam yana ni. huhu

punca yana kuat tido sebab yana cepat letih. padanla ngan muka. malas sangat nak bersenam. untuk mereka2 yang belom habis belajar lagi, rajinkanlah diri bersenam k? elak minum nes  ni. huhu. jangan jadi cam yana. 

doakan yana dapat belajar and jawab dengan tenang untuk last paper ni :)


mereka adalah kawan baik saya --->  HAEZAH , FATHIAH :)




20/06/2012

. Dulu tak suke..sekarang SUKE !





Asslamualaikum,peeps !

selamat pepagi buta. haha. dah habis segelas nescaffe yana teguk. mata terang benderang nih. haha. stop study jap. update blog duluuu ! haha

21hb june nih yana 3rd peiiipppperrrr ! paper power control. ni subjek elektif. awal-awal sem ritu yana tak suke sangat subjek ni. ase cam nak delete pastu tukar subjek elektif lain. tapi cam leceh. haha. so, yana teruskan jugak. hukhuk. then mase test 1, Alhamdulillah result ok. start dari tu la semangat nak belajar power control nih. sejak tu jugak jadi suke subjek ni. tapi selalu je ponteng kelassss. haha. kantoi.

dan tadi yana rase cam happy sebab yana boleh study sejam tanpa henti. haha. biasa setengah jam study dah meroyan buat benda lain :P

setakat ni je ye entri. nanti kite cite lagi. doakan yana dapat belajar n jawab exam dengan tenang and jayanya. amin.

jangan lupe klik link2 ni. ala..free jeee. takde virus. sekali sekala buat senaman jari ape salahnye. kan? :)





18/06/2012

. semua orang punya impian !


tak semua orang cemerlang dan berjaya dalam akademik. tapi tu tak bermakna mereka gagal. tak bermakna bermakna mereka loser !

semua orang punya impian. tapi mampu ke impian tu jadi realiti? atau sekadar mimpi tak berkesudahan?

Maslinda,30. dari Sabah. i adore her. die tak pernah ke sekolah sebab keluarga die sangat-sangat miskin. tapi itu tak menghalang die mempunyai impian. jom tengok video camne die berusaha nak capai impian die. dan apa impian die ?

klik sini --->  VIDEO MASLINDA



17/06/2012

. Demam Final

Assalamualaikum,peeps !






rindu nak update blog. tapi tak sempat. esok 2nd paper final exam. paper high voltage. memang stress sebab gap 1 hari je ngan 1st paper. huhu. tak nak update panjang2. doakan yana dapat belajar and jawab dengan tenang ye :)

tolong klik bawah ni , tinggal seminggu je lagi :




11/06/2012

PENYU NELANG !

thanks incik gugel =.=


Assalamualaikum,peeps !

lame seh tak update blog. busy2. ok,blog berubah wajah. thanks,afi :) . tp tak siap lagi nih. hehe. header tu sementara jep :)

fuh ~ mentang-mentang la ngah EURO sekarang. haha. tajuk pon nak ala-ala bola. sori uolls. ni bukan pasal bola k? haha. korang tau kan yana ni asal terengganu. n korang jugak tau terengganu ngan penyu memang sebati. so, atas kesedaran sivik, ececeh. haha. yana dengan ini melancarkan kempen JOM SELAMATKAN PENYU KITE !!! korang nak ke anak-anak korang nanti tak kenal penyu?

eh jap jap. korang jangan tertukar lak penyu ngn kura-kura. haha. bagi sape-sape yang suke makan telur penyu tu, stop la makan k? penyu dah nak pupus. selamatkan mereka. jom tolong yana selamatkan penyu kite. makan telur penyu patot kena BAN !

klik link nih --->  JOM SELAMATKAN PENYU KITE !




 

Puan Yana Copyright © 2014 Designed by Alieff Artwork