RUMAH RESEPI 30 HARI TIPS DIARI MAMA

26/08/2012

. Hari Raya Pertama



Assalamualaiku,peeps !

fuhh ~ penat sangat. seronok tau raya tahun ni. hehe. excited nak cerita. tapi satu satu la kan. hehe. raya pertama dulu :)

raya tahun ni balik kampung belah mak dulu. kat Rhu Muda, Marang, Terengganu. lebih kurang sejam dari umah yana. yana balik pas berbuka kat umah tok belah abah kat ajil. sampai je lepak2 dulu umah tok pastu g umah mak ngah. tido situ.

esoknye bangun agak lambat. biasalah. ABC. haha. dalam kul 7 gak bangun. siap2 pastu g umah tok, makan2 tunggu orang balik sembahyang raya dulu. diorang balik je, bermulalah sesi bermaaf-maafan ngan sesi bagi duit raya. haa. disebabkan yana tak keje ag,so yana tak dapat la bagi duit raya lagi tahun ni. hehe

hari raya pertama jalan2 g umah tok sedara je la. sampai malam. haha. jadi tak banyak sangat gambar. sebab cam tak sopan lak kan g raya umah orang tapi duk sibuk snap. lainla kalo rumah terbuka. huhu. so, hanya gambar before jenjalan jela yana dapat upload kat sini. sudikanlah tengok ye. raya pertama xbanyak cerita. raya ketujuh banyak cerita :)



my family . sedondon :)


siblings :)


erk.kakak dan adik :)









hehe. tu jela cerita hari raya pertama. dah lewat. yana tido dulu ye :)


09/08/2012

. Mencari nur di sebalik 10 hari terakhir



Assalamualaikum,peeps !

lame gile tak update blog. huhu. dah bersawang. bukan takde mood. tapi malas. haha. agak2, ada yang rindu yana tak ? =.=

mestilah takde !

ok. dah 9hb 8. huyeee !! suke sangat bulan 8. sebab...sebab.. yana lahir bulan 8. hehe. ok2. mula2 nak wish selamat hari lahir untuk adik bongsu yana. adik, happy birthday yang ke-15 !! dah besar adik along :) makin ensem lol.

balik pada tajuk. sedar tak sedar, tinggal ag 10 hari nak sambut syawal. cepat je masa berlalu kan? jangan tanye yana puasa penuh ke tak. konpem la tak. cepuk kang baru tau . huhu. yana tak tau kenapa, tahun ni yana excited sangat bile bulan ramadhan. selama ni, yana cam jahil sikit. haha. kali ni suke sangat. terawih pon, Alhamdulillah bile terpaksa sangat2 dan terperangkap dengan 'keadaan' je yana tinggal. dulu paling liat nak g terawih. 

yana berharap sangat yana dapat jumpe lailatul qadr. malam yang memang semua orang nak. kan? so, amal ibadat kena banyak la sepanjang bulan ramadhan ni. sahur pon Alhamdulillah..yana tak pernah tinggal. sebab sahur yang membezakan puasa orang Islam dan puasa orang kafir. dan first time untuk tahun ni, yana tak pernah makan nasi waktu sahur. minum air ngan makan yang ringan2 je. bukan ape, kalau makan nasi, yana cepat lapar. haha

yana harap, korang2 semua pon, sepanjang bulan pose ni, tingkatkan la amal ibadat. rajinkan diri g terawih. ala..bukan selalu pon kan? setahun sekali... pergi tengok wayang ngan karaoke sampai 2 jam boleh, terawih 8 rakaat je :)

renung-renungkan. dan selamat beramal :)


 

Puan Yana Copyright © 2014 Designed by Alieff Artwork