RUMAH RESEPI 30 HARI TIPS DIARI MAMA

27/11/2012

. Mengusik hati



Assalamualaikum,ollsss !

dah lame tak update betol2.semalam just taruk gambar je kat entri. haha. sebab tak tau nak cerita ape. tapi malam ni tergerak hati nak taip 1 entri khas untuk si dia yang tersayang.menaip sambil senyum sorang-sorang. haha. dah la kat N28 ni.




sedar tak sedar dah nak masuk 2 tahun kitorang couple. 2hb ni cukupla 2 tahun. tak sangka,kan? pantas je mase berlalu. sepanjang 2 tahun ni, banyak sangat dugaan yang kitorang lalui. tapi, Alhamdulillah. dugaan tu la yang mematangkan kitorang.

now kitorang makin serius. merancang untuk masa depan. menjadi yang halal untuk satu sama lain. sape cakap hubungan jarak jauh tu susah? tak. tak susah sebenarnye. yang penting jujur dan percaya antara satu sama lain. tipu kalau aku cakap kitorang tak pernah gaduh.sedangkan lidah lagikan tergigit. ni kan kitorang. adat la tu. yang penting kena ade yang mengalah.

untuk avoid kitorang dari selalu gaduh, aku dan dia jarang mesej. dan aku tak ralat sangat kalau g mane-mane henpon tertinggal. sebab die tau nak contact sape. tak semestinya kena mesej setiap waktu kan? Alhamdulillah. even jarang mesej or call, sayang dalam hati tu makin hari makin bertambah. tapi kalau nak g mane2,aku still kan inform kat die. tak nak bagi die risau.

dan yang paling aku suka sikap die, die hormat aku. hormat waktu aku ngan kawan-kawan aku. bile aku cakap je aku nak kuar ngan kawan-kawan, die kan pesan berhati-hati, jaga diri. then dia tak mesej dah. sebab dia tak nak ganggu waktu aku ngan kawan-kawan aku. even dalam group yang aku kuar tu ade budak lelaki, aku kan gtau die. tak de tipu-tipu. same jugak ngan die.

kesabaran die.buat aku makin sayang kat dia. dia tak pernah biar aku sendirian. sentiasa ade untuk aku. sentiasa tegur yang mane salah. aku bersyukur sangat kenal dia.

aku harap takde yang dengki kat kitorang. doakan kami.. amin.




. Kenangan






biar je gambar yang berbicara.
rindu saat itu.






11/11/2012

. Nasihat mak untuk bakal pengantin




Assalamualaikum,olls !!




i'm home now.so,sangat aman damai ye.lepaking atas katil yang empuk sambil update blog.takde mood nak tengok TV. sebab semua cerita, bowrinkkkk !! esok maybe nak kuar g bandar KT teman cousin cari keje. and tadi jugak pojie text cakap esok die ade keje kena pergi kemaman.tapi konpem die tak datang umah aku. jauh. agpon die datang ngan bos die. huhu

ok.ce korang bace tajuk entri yana kali ni. mesti korang duk pikiaq, eh, yana dah nak kawen?bile bile? haha. korang jangan fikir camtu tau. tajuk je gempak. padahal takde papepon. haha

petang tadi, mak bagi 1 kad kawen kat yana.kad kawen senior yana mase MRSM YT Besut dulu. anak kawan abah yana. haaa. pastu mula la mak duk bicara sal kawen kat yana. malu lettewww. haha.padahal dah nampak dah. tanda-tanda mak suh kawen cepat =.=

yana tanye,mak t hantaran mak nak letak berapa?sesetengah orang,masa akad letak RM5000 la, RM7000 la.beribu-ribu la.pastu mak cakap,mak ngan abah bukan jual anak. tak payah mahal-mahal. ikut kemampuan pojie. jangan mewah sangat. mak tak nak pojie berhutang. mak cakap,asalkan die boleh bimbing yana.

then,mak bagi nasihat jugak. nanti bile dah kawen, kena lebihkan mak mertua dari mak sendiri. yana tanye mak yana, kenapa? mak cakap, syurga seorang isteri di bawah telapak kaki suami,syurga seorang lelaki di bawah telapak kaki ibu die. sampai bile-bile. takkan berubah. so, kalau ibu die tak suke kite,pastu ibu die marahkan anak die, korang agak,berkat tak hidup anak die? berkat tak rumahtangga korang? kan?

sebab tu mak yana pesan, sebelum kawen, persiapkan diri dengan ilmu camne nak pikat suami,pikat hati ibu mertua. pastu mak pesan,nanti dah kawen, kena tolak ansur.dengar cakap suami.jage kebajikan suami. macam-macam la mak pesan. rase nak nanges pon ye. baru yana sedar,yang yana ni dah besar panjang.bukan budak-budak lagik. hahahha

mak cakap,nanti dah konpem dapat keje kat KL, terus bertunang. sebab bile dah ade ikatan, ok la sikit kalau pojie nak hantar ambik aku g keje nanti. sampai macam tu sekali mak aku nasihat. aku cam terkejut. huhu. memang mak betul-betul berkenan kat pojie. hehe

aku harap dan sentiasa berdoa moga hubungan kitorang berakhir ngan jinjang pelamin dan kekal till jannah.doakan kami :)



 

Puan Yana Copyright © 2014 Designed by Alieff Artwork