RUMAH RESEPI TIPS DIARI MAMA

15/05/2014

. Suami & Isteri


.Assalamualaikum.

dah banyak kali aku cakap nak update entri pasal life pas kawen kan? sampai ke sudah tak update. haha. kali ni aku update life pas kawen. tapi korang janganlah pertikaikan pulak. lain orang lain apa yang dia lalui. anggap macam korang baca novel. yang elok korang ambik. yang korang rasa tak setuju, korang buat cara korang. sebelum tu jemput jamu mata korang ngan gambar kitorang sekeping. haha. masa ni aku kurus lagi. sekarang aku dah gumukssss T__T




KEHIDUPAN RUMAHTANGGA

korang jangan expect semua manis-manis belaka. bile dah kawen life korang pusing 360 darjah terutama yang bergelar isteri. belom lagi bergelar ibu. yang tu aku tak nak cite la. sebab tak de pengalaman lagi. korang jangan ingat bile dah sah, korang kan sentiasa gelak senyum tak de ape-ape cabaran langsung. tipu semua tu. sebelum kawen dugaan lain, dah kawen dugaan lain. yang best bile dah kawen, dugaan tu kita hadapi dengan kekasih halal kite. bile kite down ade yang kan pujuk peluk cium bagi support kat kita. korang yang bujang jangan jadi desperate lak. aku tak de la suruh kawen cepat sampai korang sedih umur dah tua pon tak kawen lagi. persiapkan diri dulu. sampai masa Allah bagi la jodoh korang.

pada yang takut nak kawen sebab takut gaduh nanti, korang jangan camtu. dah kawen kalau tak gaduh memang tak normal. mesti kan ada selisih sikit. pengerat kasih sayang katakau. dah kawen jangan simpan dalam hati. kalau ada yang tak kena kongsi dengan pasangan. yang best bile dah kawen kalau gaduh mesti tak sampai sejam la. paling lama pon setengah jam. haha. duduk serumah, g mane-mane bertemu jugak. buat ape gaduh lame-lame kan. haha. orang cakap gaduh manja gittewww !

bile korang dah kawen, tolak ansur sangat-sangatlah penting. kalau dua-dua keras kepala memang tunggang terbalik la rumahtangga korang. nak rumahtangga aman, Allah jangan lupa. korang tak perlu cari suami yang pak lebai untuk bimbing korang. cukup yang tak pernah tinggal solat fardhu. tu pengalaman aku. pojie, bukan budak surau. dulu aku risau gak boleh ke die bimbing aku. tapi abah cakap, die solat 5 waktu, die boleh bimbing aku. Alhamdulillah, lepas kawen, die totally berubah. ada masa die mengaji quran, die imamkan aku. sebab dah kawen, die tau tanggungjawab die.


SUAMI

nasibla korang kalau dapat bini keras kepala plus garang macam lion dan mulut macam bertih jagung bile berleter. haha. tapi tu yang buat korang rindu bile korang kena outstation ke. tak caya boleh tanye laki aku. hahaha ! korang kena banyak mengalah kalau pesen lagu nih. ni petua mak abah aku kasi. kalau bini pesen kepala batu, jangan lawan. diam je. kasi die habis bebel. die penat die senyap la. nanti last-last cari suami gak. haha. korang jangan risau. yang pesen gini takkan lokek nak mintak maaf ngan suami, dan lame-lame diorang kan jadi lembut gak. tu aku akui la. betol ape mak abah aku cakap. haha.

ISTERI

korang jangan expect dah kawen suami korang perfect 100% !! dah kawen, korang kan jadi makin pusing. haha ! sebab korang kan kenal perangai yang korang tak pernah tau sebelum korang kawen. same gak ngan suami. anggap ni proses kenal kenalan ye. lelaki ni suka dimanjakan. kalau boleh semua nak bini buat. korang buat je. kalau korang pandai ambik hati die, jangan terkejut one day nanti korang dapat suprise macam rantai habib jewel ke. kaching ! one more, lelaki ni perangai die suke yang cantik-cantik dan lawa-lawa. jangan nak nafikan ye kaum lelaki. pak lebai pon tengok perempuan dahi licin boleh menjejes air liur haa. so, jadi isteri yang sentiasa kat dapur bukan alasan untuk korang selekeh. tips dari aku ye. kalau korang fulltime housewife la. laki korang g keje, korang pakaila ikut korang selesa. berkemban kain batik ke. tapi bile die dah balik keje, pakai lawa2. legging ngan baby T ke. skirt ke. ape-ape je lah. dan wangi ! die balik penat-penat bini bau kambing. hilang mood die haa. ini tak, kat umah selekeh, nak kuar kemain melawo. salah tu. patut korang over melawo depan suami. nak keluar biasa-biasa je. asal kemas dan jaga imej suami. 

LAYANAN

ni bukan pasal hal bilik tidur ke apa. itu korang boleh fikir sendiri la. ni pasal layanan lain. kebajikan suami isteri maksud aku. pada suami. memang awal kawen tu payah sikit. duit banyak guna untuk majlis dan rumah korang kan. jadi kewangan tak berapa stabil la kan. janganlah pula korang abaikan bini korang yang sanggup tahan pedih kena minyak panas kat dapur tu. sekali sekala bawak dia makan kat luar if korang tak mampu nak bawak die shopping or holiday jauh-jauh. tak pon paling koman, g lepak kat pantai ke. macam aku, senang je, laki aku bawak lepak kat jambatan putrajaya ngan bile pojie tak keje die ambik turn masak haa. haha ! tu pon dah buat bini korang gembira. kasih sayang bukan dengan duit, tapi dengan kegembiraan yang korang bagi untuk dia. paham?

pada isteri pula. faham keadaan suami korang. jangan desak sangat dia bagi duit kat korang. jangan risau. percaya pada rezeki Allah dan perancangan Dia. pastu bile gaduh korang jangan abaikan keperluan suami. gaduh-gaduh jugak. makan pakai suami sila jaga ye. baju kerja die, gosok. basuh bile kotor. dia balik keje, sediakan makan minum. jemput-jemput tak pe dah. teman die makan. iyelah, masa makan tu je korang kan betul-betul bagi perhatian antara satu sama lain. kalau time tengok TV, tumpu kat cerita lah, main enpon la. time makan time yang paling bagus nak berkasih sayang. ecewahh! sekali sekala, tanya suami rasa nak makan apa hari ni, masakkan untuk dia. lagilah suami rasa dihargai, masa tu apa korang mintak mesti dapat punye. kikiki.


DOA

yup, kat atas tu semua antara usaha untuk mendamaikan rumahtangga kita. dalam pada kite berusaha, jangan lupa pada yang Maha Esa. doa,doa dan terus doa. pastu doa tu janganlah doa mintak jodoh panjang ke ape. nope. tukar doa korang tu. tukar jadi mintak Allah lindung rumahtangga korang dari anasir jahat, jangan pesongkan hati korang suami isteri, dan mintak Allah permudahkan perjalanan kehidupan korang sebagai suami isteri. sedekah jangan lupa. ringankan tangan bersedekah pada mereka yang memerlukan. tak perlu persoalkan peminta sedekah tu tipu ke sindiket ke ape. bagi je. diorang tipu ke tak tu urusan diorang dengan Allah. ingat pada balasan-Nya. niat dalam hati tu sedekah. berganda pahala korang laki bini. rezeki bukan dalam bentuk duit je, kesihatan, kebahagiaan tu pon rezeki. faham?

.....................................................


ok la, takat ni je aku taip. ni pon berapa kali berenti taip. kepala pening sangat. doakan yang terbaik untuk kami laki bini ye. pesan aku, hargai satu sama lain. setkan dalam otak korang, kalau pasangan korang nak yang lebih baik dari korang, berlambak lagi kat luar sana die boleh petik. tapi die tetap pilih korang sebab die bukan mencari kesempurnaan. tapi die cari orang yang boleh jadikan hidup die sempurna dan menutup segala kekurangan die :)


No comments:

Post a Comment

 

Puan Yana Copyright © 2014 Designed by Alieff Artwork