RUMAH RESEPI 30 HARI TIPS DIARI MAMA

16/10/2016

. Sufiku Sayang

.Assalamualaikum.



Dekat 10 bulan dah tak update blog. lame mak aih, bila orang tanya dah tak berblogging ke? haha. terdiam jap. ada gak yang concern blog aku nih. tapi bila husband sendiri yang tanya, tu memang pelik. jadinya, hari ni 'TER' rajin update. tu pun nasib baik anak bujang tengah tido. biasa waktu ni dah ajak mama bersenam. tapi hari ni tido pulak. pancit sebab aktif sangat main semalam agaknya. -.-

Alhamdulillah, anakanda kesayangan dah umur SETAHUN. ikut tarikh lahir la. tapi sufi ni baby pramatang, jadi ada 2 umur. satu lagi baru 11 bulan. cepat je masa berlalu. banyak sangat dugaan untuk sufi. tapi sufi anak yang kuat. semua dia redah dengan machonye. dalam masa 6 bulan, 2 kali sufi admit wad sebab jangkitan kuman kat paru2. bulan 1 dan bulan puasa hari tu. yang ni nanti aku cerita kat entri lain ye.

Sufi sekarang dah pandai duduk. ye, perkembangan lambat sikit dari baby full term. dan sufi skip merangkak. memang tak bagus. tapi fizikal sufi tak mengizinkan. bila dia cuba bangun nak merangkak, mesti jatuh. so, lepas jumpa pakar orthopedik, dia cakap takpe asal sufi ada usaha. tapi, still sebagai parents, kitorang akan stimulate sufi.





ingat nak taip panjang lagi, tapi si kecik dah ada tanda2 nak bangun. nah, aku up satu gambar sufi si gigi kapak. gigi dah 8 batang, tapi sayang nak guna. buat pasta guna baby pasta, dia makan bila blend je. sufi guna gigi buat gigit orang je. oh, ye. mohon doa dari korang untuk sufi ye. sufi pejuang JANTUNG BERLUBANG ASD. doakan sufi sentiasa sihat dan lubang tu tertutup sendiri ye. nak sangat elak dari kena operate. doakan sufi ye :)




20/12/2015

. Anakku SUFI LAILATUL QADR

.Assalamualaikum.
Dah 3 bulan aku tak update blog. terlampau banyak yang aku nak cerita dan kongsi dengan korang. yang kisah pregnant aku pon belum habis lagi. dah ada dalam draft sebenarnya. tapi tak habis taip lagi. ni ada kisah baru pula.

Alhamdulillah.

aku selamat melahirkan bayi lelaki pada 16/9/2015 jam 3.52 petang secara pembedahan atau orang panggil czer. Hari Malaysia tau. pandai anak aku pilih. kalau ikut plan aku sepatutnya czer 26/9/2015 masa 34 minggu. tapi budak kecik ni nak keluar awal. keluar la si comel ni masa 32 minggu 4 hari dengan berat 1.5kg. kecik cinonet je.


SUFI LAILATUL QADR BIN KHAIRUL FAUZI.


nama terindah untuk anugerah istimewa mama & papa. anak yang sangat kuat sejak dalam kandungan lagi. bukan mama & papa je cakap sufi kuat. doktor ngan nurse pon cakap sufi kuatttt sangat. mama papa bersyukur sangat dengan hadirnya sufi dalam hidup mama. Allah uji mama & papa dengan kekurangan fizikal sufi. tangan kiri sufi tak sempurna. tapi mama & papa yakin Allah sediakan sesuatu yang indah untuk kita,sayang.

sehingga sekarang, pergi mana-mana bila orang tanya kenapa tangan sufi, mama & papa jawab sebab sufi membesar tanpa air ketuban dari 14 minggu sehingga sufi lahir. 3 bulan lebih, sayang. semua terkejut. ye. setiap kali pergi appointment atau check up nurse ngan doktor walau orang yang sama mesti cakap, kuat betul budak ni, saya tertanya-tanya juga macam mana dia boleh survive tanpa air ketuban dalam masa yang agak lama. bukan doktor ngan nurse je tertanya-tanya sufi oiiii, mama papa pon sama. tapi mama hanya senyum dan jawab, kuasa Allah.

ye, kuasa Allah tak ada sape boleh lawan. lepas je keluar dari perut mama, sufi terus masuk NICU. ventilated selama 18 hours. masa mama pertama kali tengok sufi, sufi pakai yang tutup hidung penuh tu untuk bantuan pernafasan. esoknye mama tengok sufi pakai yang masuk dalam hidung tu je. tapi pandai ye sufi. pergi tarik pulak tiub tuh.kelam kabut mama. haha. esoknye sufi dah tak pakai pape dah kat hidung. hari ke 4 anak mama dah tak pakai bantuan untuk bernafas. senyum bangga mama bila nurse puji.

bila mama tanya doktor, bila sufi boleh discaj dari NICU? doktor cakap paling awal 2 bulan. okay. mama senyum je. mama yakin anak mama boleh keluar lagi awal. sebab mama selalu baca, kalau nak anak kuat, ibu kena kuat dan sentiasa positif. setiap hari mama jenguk sufi. mama borak ngan sufi. pegang tangan sufi. usap kepala sufi. mama mintak sufi kuat. mama dah tunggu lama sangat nak main ngan sufi, nak jaga sufi. setiap kali pump susu untuk sufi, mama mohon pada Allah, moga sufi sentiasa sihat dan dilindungi. kat incubator sufi mama tuliskan nama sufi supaya nurse panggil nama sufi. 

setiap kali datang jenguk sufi mesti mama tanya keadaan sufi kat nurse.nurse cakap anak mama ni aktif dan sangatla lasak. water drip tu asyik berubah je sebab sufi banyak gerak. last-last doktor ikat kaki kiri sufi sebab doktor tak sanggup nak cucuk dah tukat tempat water drip tuh. tapi tu lah. dah namanya lasak. terlepas jugak ikatan tuh. haha. last2 doktor decide stop water drip, bagi susu penuh.masa tu belum 2 minggu pon lagi. Alhamdulillah sufi boleh terima susu sepenuhnya. sekali lagi mama bangga dengan anak mama. terima kasih, Allah. hampir semua nurse kat NICU tu kenal mama & papa. bila kitorang masuk je mesti nurse cakap, haaa mama sufi dah sampai. hihi. yela, sufi lambat sikit je dapat susu nangis kemain kuat. duk dalam incubator, kat luar boleh dengar. T__T

perkembangan sufi setiap hari sangat bagus. Alhamdulillah. hari ke-24 sufi dah masuk nursery. dah keluar NICU. haaa, masa ni mama dah macam zombi. haha. nasib la mama stay kat bilik rakan bayi HTAR,Klang. boleh gak ulang alik. setiap hari, pukul 7.30 pagi je mama naik atas susukan sufi. ye, sufi dah boleh direct feed masa ni. masa yang mama tunggu sejak mama bergelar mama. setiap 2 jam sekali mama naik nursery kat tingkat 6. malam je la mama tak naik kalau papa tak datang. masa ni sufi dalam incubator lagi. hari ke 28 tak silap mama, sufi turun masuk baby cot. hari ke-31 mama room in ngan sufi. haaa, tak tido malam mama masa tu. first time jaga sufi 24 jam. excited pon ye jugak. haha. papa lagi la suka. boleh dukung peluk cium sufi. berat sufi naik sampaila 1.86 kg. hari ke 38. sufi boleh discaj. yeayyy !! eksaited nenek ngan atok awak sayang. nenek siap tukar cadar ngan langsir baru. kemas siap barang sufi. maktok ngan tok abah siap apply cuti datang jenguk sufi. 
hari ke hari sufi membesar dengan jayanya. sewaktu awal kelahiran doktor siap cakap lagi tangan kiri sufi terkulai, tak boleh bergerak. tapi Allah Maha Besar. masa papa datang tengok sufi, elokkk je sufi angkat tangan. kalau dulu ketara sangat tangan sufi tak sama panjang & saiz. sekarang dah tak nampak. setiap hari mama & nenek urut lembut tangan sufi. doktor cakap pergelangan tangan sufi takde tulang. tapi doktor terkejut otot tangan sufi kuat sangat. sufi sufi. sentiasa buat mama papa bangga. panjang akal pon ye.

sufi bintang kecil mama.
terima kasih sayangku.
kehadiran sufi buat mama papa bahagia sangat.
buat mama papa lebih dekat dengan Allah.
walau sufi Allah bagi lambat pada mama papa,
tapi mama papa bersyukur sangat sebab Allah bagi kami tempoh untuk belajar besabar dan belajar untuk redha.
kelahiran sufi memberi jawapan pada mama & papa kenapa Allah hold setahun lebih baru dapat rezeki anak.
terima kasih sufi.
mama & papa sayang sufi. 
semoga sufi membesar menjadi anak yang soleh.



sufi di NICU. sampai sekarang sufi kena pakai splint. kaki sufi tu kat tapak. tak rata sangat. tapi makin ok dah. tangan pon sama :)
kecik cinonet je. pampers yang paling kecik dah tu.haha



ni hari first sufi duk baby cot. bungkus sufiiiii. hehe



nampak tak tangan sufi tu? dalam gambar ni dah makin ok. sufi memang camni. tido lasak. tak suka dibedung. lama sangat dalam incubator. kalau bedung ade je. 5 minit dah keluar tangan. nak leh ke bedung bersilat ngan mama. tu tak kira buat2 tercekik masa nak dibedung. sabo je la.



sufi sekarang !!! dah bambam. 21/12 ni timbang. hehe


doakan sufi membesar dengan sihat ye :)

oh ye, kebiasaan baby pramatang akan ada masalah jantung berlubang. dan lubang tu boleh tertutup sendiri. cuma take time. sufi pon tak terlepas. masa lahir 9mm. last check 25/11 dah 5mm. 10/2 ni ada appointment dengan pakar jantung. doakan sufi cepat sembuh tau ! :)



11/09/2015

. Diari Seorang Mama Part 2 ( first leaking )

Konon nak update second part hari tu. Tapi ada dugaan yang Allah bagi yang mencuri masa dan keadaan aku nak coretkan semua tu. Dugaan apa nanti aku cerita kat Part 3 la. Tapi yang friend kat FB aku memang tau la.

Ni aku update via android. Tak biasa pula. Sob sob.

Sambung cerita. Last entry aku ada cakap aku diduga dengan ujian yang buat aku terduduk. Tapi ujian yang aku tengah hadapi sekarang lagiiiii buat aku terduduk. Bukan aku je. Tapi kesan dia pada orang sekeliling aku jugak. Nanti aku cerita next part okeh.

Masa 14 weeks. Ye, kejadian ni masa kandungan aku 3 bulan. Sangat awal. Kecik je lagi haaa anak aku nih. Masa tu hari JUMAAT 8/5/2015. dalam kul 11.30 lebih macam tu. Aku kat rumah sorang-sorang.husband keje la. Aku bangun nak pergi toilet.

Tiba-tiba...

Srushhhhh... menderu air keluar. Aku dah cuak. Takkan aku kencing kot? Tak masuk akal. Kalo tak tahan sekalipon paling tidak setitik je keluar. Ni tetibe keluar habis lantai. Aku tengok dan hidu bau air tu. Lain macam. Naluri aku terus zass fikir. AIR KETUBAN ! Tapi aku kawal emosi dulu. Aku google dulu. Dari google cakap sama ada keputihan or air ketuban. Aku terus call husband.

Ok kelakar. Lelaki.normal la.haha.dia bukan tau apa.boleh cakap tunggu petang la dia habis keje. Aku ni geram jugak. Sebab risau kan. Tapi tak sampai 5 minit letak fon,dia call balik suruh siap dia balik bawak pegi klinik.sebabnya dia tanye akak ofis dia pastu akak tu cakap jangan lengah-lengah takut betul-betul air ketuban. Haaa. Tahu pon. Haha.

Tepat pukul 1 petang dia sampai rumah,bawak aku pegi klinik sofea.klinik yang biasa aku pegi tu la. Tapi dia tinggalkan aku kat klinik tu. Sebab nak g solat jumaat. Sampai je aku masuk doktor scan tengok memang air ketuban minima sangat. Terus doktor buat surat refer ke hospital putrajaya. Habis check aku tunggu poji habis solat jumaat dulu.dalam 2.45 dia sampai terus pergi hospital.sampai sana kecemasan tolak pegi wad bersalin. Doktor check kot bawah.

Fuh. Sebelum tu masa aku google memang ada baca dah pasal alat yang doktor pakai nak check kot bawah tu. Nama alat tu speculum. Aku panggil muncung itik. Haha. Senak weh perut aku. Doktor check memang air ketuban leaking. Tapi takde bukaan apa-apa. Doktor letak dalam kategori threatenes misscarriage. Masa tu agak down. Sebab baru 3 bulan. Jadi memang 50-50. Tapi aku percaya dengan kuasa Allah. Doktor boleh bagi andaian. Tapi Allah yang tentukan.

Terus aku kena admit ward 4 hari 3 malam kat pusat bersalin berisiko rendah. Korang boleh google. Nasib baik la wad tu best. Haha. Makanan pon sedap. Angah cakap wad first class. 😊. Setiap hari diorang pantau kot ada leaking lagi. Nasib baik tak de dah. Pas 4 hari dah boleh discaj. Balik tu memang bedrest je manjang. Tapi setiap 2 minggu aku kena pergi hospital untuk follow up. Dan setiap kali follow jugak le aku kena masuk muncung itik tu sampai dah tak rase ape.huwahahahha

Jadinya baby aku membesar dengan air ketuban yang tahap minima sangat. Tapi setiap hari aku usaha macam-macam bagi air ketuban tambah. Pujuk anak aku mintak dia kencing, makan tembikai,minum air banyak-banyak.huhu. macam-macam la aku buat.

Oh ye,punca aku leaking sebab aku ada kuman GBS positive. Korang boleh google. Jadi aku kena on antibiotik 10 hari. Mula-mula dia bagi yang dos 500mg kot. Memang anak aku takleh terima. Makan je muntah teruk sampai 2 kali aku kena masuk air. Pastu aku stop mintak hospital tukar.diorang bagi yang rendah sikit. Nasib baik ok.

Setiap 2 minggu aku scan,air ketuban takde perubahan. Tak bertambah. Ada satu waktu jantung baby lemah.Allah. takut aku. Tapi aku tenangkan diri. Sampaila lepas raya. 28/7. 2 minggu sebelum raya aku scan air ketuban minima lagi. Tapi..

Alhamdulillah, 28/7 tu aku scan air ketuban dah normal balik. Siap nampak jantina. Haha. Kebetulan pulak husband pon ada masa tu.senyum lebar dia.

Tapi..tu tak lama..

Ada something happened one week after...next entry aku cerita...doakan yang baik-baik untuk aku dan anak aku ye....


 

Puan Yana Copyright © 2014 Designed by Alieff Artwork