RUMAH RESEPI TIPS DIARI MAMA

30/12/2010

KERANAMU..KELAPA..

bola sane sini..skang kat FB rata2 duk cakap sal Fahmi. hehe.. abeh jeles awek die.. aku sorang je kot duk post safee sali..tak mau aku berebut.. haha

dah dah. lame aku tak update blog. ni nak story sal kat umah time cuti ritu. sal adik bongsu aku. tajuk pon dah buat aku gelak kot. mase tu hujan renyai-renyai. abah lak keje. mak nak santan kelapa. nak wat pe tah. lupe dah. nak harapkan kakak die yang 2 orang ni.. ape la sangat kudrat pompuan. haha.


haha. siap tertonggeng gitu.. ngan pisaunye.. kelapa sebiji je..tp, nak kopek kat sejam..siap aku tolong ag.. haha..haa~ sape yang rase nak amik adik aku jadi adik ipar, bolehla isi borang ye.. terhad..haha.. kalau mak aku bace mau kena parang..huahaha


18/12/2010

SHOOT NGAN ADIK-ADIK

















15/12/2010

MUSIM KAHWIN

bile cuti sekolah start je, mesti ramai yang pakat nak kawen. masing- masing busy. yang tak kawen pon buat- buat busy gak. busy g makan kenduri. haha. tak terkecuali la aku. aku pon same. fuh ~ yang paling aku suke time g kenduri ni bile dapat makan daging lembu yang fresh. memang best woo~

10 Disember 2010 ritu, anak sedare mak aku kire cousin aku la, sah jadi bini orang. uish, tak sangka lak. cepat tol mase berlalu. rase cam baru semalam kitorang duk main pondok- pondok.. haha.. papepon, SELAMAT PENGANTIN BARU , KAK UMI !

jom layan gambar yang sempat di snap. sorilah. gambar tak berapa nak cantik. guna kamera enpon je. huhu











p/S ::

bile la turn aku ni..haha




14/12/2010

. RAHSIA JARI







TAHU TAK KENAPA ALLAH CIPTA RUANG ANTARA JARI ?
……………………………..
SUPAYA SATU HARI NANTI SESEORANG YANG DICIPTA UNTUK AWAK AKAN 
DATANG DAN PENUHKAN RUANG ITU DENGAN MEMEGANG ERAT 
TANGANMU SELAMANYA …


click more :



13/12/2010

H.A.C.K.S



Saat ini, aku gembira yang teramat. Pernah dulu aku tutup hati aku untuk menerima sesiapa sebagai kekasih. Tapi, hati aku tewas. 2 DISEMBER 2010. Kami declare. Aku bahagia. Dengan perhatian yang dear berikan. Kasih sayang yang dear curahkan. Seboleh mungkin dear menjaga hati aku. Siapa dear, biarlah menjadi rahsia dulu. Hanya kami dan kawan baik die yang tau. Aku tak nak hebohkan lagi selagi belum sampai masanya.

Untuk dear yang aku sayangi..

Saya akan jaga hubungan kita sebaik mungkin. Terima kasih kerana menerima saya seadanya dan sabar melayan kerenah saya yang kadang- kadang moody. Awak, saya sayang awak…

30/11/2010

NAK BALIK KAMPUNG DAH ...

malam ni kul 10.15 pm yana kan bertolak balik kampung. naik bus transnasional kat seri puteri. wah ~ so rindu kat terengganu. tak sabar nak balik. rindu masakan mak. tapi barang tak packing ag. miahahaha ! yana kan gerak g seri puteri kul 8.30 pm. hantar fiza dulu. then g makan. pastu baru datang balik.

yana cuti sebulan. tak tau lah bile lak ley update blog. al-maklumlah. yana baru pindah umah. so, tenet tak de ag. sob3. konpem t yana publish 5 entri sekaligus kalau dapat online. haha. gile gelojoh. ok la. yana nak packing barang. jaga diri korang k?

nanti mesti rindu kat korang..huhu :(




gambar ihsan incik google




LINK BERPELANGI

meh cantikkan lagi link korang. contoh cam kat post title yana tu. kalau korang letak je arrow kat sini mesti lip lap lip lap.

korang copy je code kat atas tu. then, korang wat procedure biasa.

design > page element > add a gadget >add html / java

pastu korang paste je code tu. save !

senang kan?

selamat mencuba !







CURSOR COMEL

nak wat cursor cam yana tak? cute kan?
jom ! mula-mula korang g kat link ni.. klik sini...haa..pilih dulu korang nak cursor camne. dah jumpe yang berkenan di hati, copy URL cursor tu..

pastu cam bese ah.. korang p dulu kat design > page element > add a gadget > HTML/java script.

then paste dalam ruang yang disediakan ye.

dah ciap, save !

senang, kan?

FANCY BLOCKQUOTE 2

ni tutorial ke-2 untuk fancy blockquote. ramai yang tinggal komen tak jumpe cari perkataan blockquote. takpe2. ni untuk korang.

first, korang cari cam dalam gambar kat bawah ni. cari sampai jumpa ek.




dah jumpa masukkan code kat bawah ni kat last sekali. cam dalam gambar kat bawah ni.

.post blockquote {

background: url(LINK BACKGROUND YANG KORANG NAK);
-moz-border-radius-topleft: 5px;
-moz-border-radius-bottomright: 5px;
padding: 3px;
Border: 2px solid #7E2217;
margin:1em 20px;
}





dah ciap, save !
papepon, preview dulu k?

23/11/2010

FANCY BLOCKQUOTE





salam,semua ! fuh. gile lame aku tido. dahla pas asar. haha. bnagun je otak cam tak betol sket. huahahaha. balik exam tengahari tadi bukak blog jap. cam haram lambat nak mampus internet. check kat shoutbox jap. ingat nak balas jejak korang. baru je bukak blog korang. krek~ internet putus. ngok tol. time aku nak study bukan main laju je internet ni. dugaan tol. huh !

kali ni yana nak wat tutorial blockquote. tau ape tu blocquote? tak tau tgk gambar kat atas. ala. kotak yang biasa yana wat bile wat notakaki. dah tau,kan? jom kita start belajar.

mula-mula sekali, korang g dashboard. pastu design. then, klik edit HTML. step biasa ye,kawan- kawan. jangan lupa tick expand widget tu. kang meraba korang nak cari code.

pastu tekan Ctrl+F sekaligus ye. haa. then cari perkataan ni. BLOCKQUOTE. dah jumpe? kalo belum, cari sampai jumpe.miahahaha. pastu korang copy code kat bawah ni dan paste bawah code yang korang cari. weh, paste lepas simbol ni ye " { " dan before simbol ni " } ". sape yang belajar programming C++ tau. haha



background: url( LINK BACKGROUND YANG KORANG NAK );
-moz-border-radius-topleft: 5px;
-moz-border-radius-bottomright: 5px;
padding: 3px;
Border: 2px solid #7E2217;
margin:1em 20px;



ok, kalau tak jumpe code blockquote tu, korang tambahlah kod bawah ni :



.post blockquote {

CODE BLOCKQUOTE KAT ATAS TU

}


tambah kat part post tau. boleh kan? tak faham tanye eh. :)

background tu, korang cari sendiri la ye. tanye incik google. pastu copy image URL, letakla kat yang yana dah bold tu. untuk border, korang leh pilih, nak solid, dashed or dotted. warna pon korang boleh tukar ye.

dah ciap ? ko, save !

pastu camne nak masukkan dalam entri ye? haa.. korang taipla dulu. pastu, korang highlight mane yang korang nak letak dalam kotak tu. then, klik simbol cam dalam gambar di bawah ye.






ok, done ! selamat mencuba !

19/11/2010

LETAK LIKE BUTTON

study tak masuk-masuk. ni semua sebab tak bace doa b4 bukak buku la ni. aish~ ape la ko yana. haha. kali ni nak share camne nak letak LIKE button kat entri. button ni membantu korang up kan lagi trafik korang. bile tekan LIKE, akan ter'publish' kat FB korang :-)


first, g kat design > edit HTML. pastu korang tick EXPAND WIDGET dulu. cam biasalah. then, tekan Ctrl+F cari kod bawah ni :



dah jumpe, korang copy n paste code bawah ni kat bawah kod di atas ye :


dah ciap, preview dulu. bile ok, baru save.

selamat mencuba !




17/11/2010

SALAM PERANTAUAN



mood : lagu raya

ni kali ke-2 yana sambut raye aji kat UTM.

di kesempatan ini, yana nak ucapkan SELAMAT HARI RAYA AIDILADHA untuk semua umat Islam. pada mereka yang memandu, berhati-hatilah di jalanraya. jangan terlalu gelojoh nak makan daging lembu ye. jangan risau. keluarga kat kampung tu ade simpan untuk korang. sambutlah dengan penuh kesederhanaan.

pada mak, abah, angah, adik, tok bukit bading, tok marang, mak2 sedara, pak2 sedar, sepupu sepapat semua.. along mintak maaf sebab tak dapat balik beraya. doakan along dapat jawab exam nanti. love u all !

pesan yana, muhasabah diri. ingat pengorbanan Nabi Ibrahim dan ketaatan Nabi Ismail. pengorbanan demi cinta Allah. begitu juga kita sebagai hamba-Nya. fikirkanlah. sepanjang kita menikmati nikmat yang Allah bagi ni, banyak manakah pengorbanan kita pada-Nya?

renung-renungkan. dan selamat beramal :-)



13/11/2010

PEREMPUAN DAN KERETA

ecelli ni cerita yang dah bau masam. belum basi lagi ye. ni cerita pas exam elektronik ri tu. bertarikh 8 nov ye. ni kisah 5 dara pingitan yang happy bagai naik Atos kepunyaan Acepa ye. mase tu bukan main lagi bising. excited sebab dah beh 1 paper killer katekan. haha. tetibe rase cam kete tu makin memberat. ouh tidak. mase kat blok dah tau. haha

dah name pompuan. leh kire ngan jari je yang tau lebih mendalam sal kete. dapat kat orang cam kami yang hanya tau bawak je, memang haru la. haha. tayar kempis pun mau di pam workshop ye. make kami ber-5 pun pergi mengepam. setelah digodek2 oleh abang mekanik, rupenye ade paku kat tayar kete acepa. haha. so, kena tampal la jawabnya.

jom layan gambar-gambar yang sempat kitorang snap. ( dira tiada dalam gambar sebab die yang snap ye.)

























pas setel semua, kitorang pun g memenuhkan perut yang kosong kat Restoran Pak Ali. :-)


11/11/2010

AJAX FLOAT SHOUTBOX

lapar yang teramat. online sambil tunggu order makanan. nak kongsi tutorial. ramai yang tanye camne nak buat shoutbox cam yana. bile tekan je, kuar tengah- tengah blog. comei je. haha. tu name dia AJAX FLOAT shoutbox.

yana tak nak buat tutorial. bukan sebab malas. tapi, untuk yang ni memang yana tak reti nak tulis camne. silap. taipla. so, yana hanya mampu kasi link yang korang leh buat rujukan je.

klik name kat bawah ni :




kalau ade pape sal shoutbox tu, korang ley tanye yana or direct kat wan hazel.

selamat mencuba !

10/11/2010

NAK CANTIKKAN SHOUTBOX

jom kongsi tutorial lagi. tutorial ni adalah permintaan dari Dayinna Dluvers. die tanye camne nak letak icon blink-blink cam yana letak kat shoutbox yana tu. senang je tu dik. meh bace meh.


first, korang log in dulu kat shoutmix korang tu. then, pergi kat settings. pastu klik smileys. macam dalam red box kat gambar bawah ni.



dah klik? bagus- bagus. so, keluarla cam gambar kat bawah ni. pastu korang masukkanlah URL icon yang korang nak. then, bagilah name untuk icon tu. save !




icon tu korang boleh cari kat sini ----> matcuoi

ambik direct link tau. good luck !



09/11/2010

LETAK ICON SEBELAH POST TITLE


ramai gak yang tanye yana camne nak buat ade kartun comel cam yana letak mashi mashi kat tajuk post yana tu. hah? yang mane? ala. cam dalam gambar kat bawah ni.



ok, mula-mula korang pergi dashboard korang. pastu klik design. cam gambar di bawah :



then, korang klik kat edit HTML. pastu tick expand widget template. yang cam anak panah kat bawah ni tunjuk.


pastu korang tekan Ctrl + F sekaligus. cari data : post.url. pas jumpe, korang tambah code kat bawah ni. tulisan colour purple tu korang letak link icon yang korang nak.




cam dalam gambar kat bawah ni :





korang boleh cari icon comel tu kat sini. korang ambik direct link ok?


selamat mencuba ! papepon, make sure korang preview dulu baru save. ok ?


21/10/2010

TERIMA KASIH, NUFFNANG !

balik test semalam terus tido. kepala sakit. badan lembik. bangun je dah kul 9. subuh ter'burn'. adoi. kelas konpem la tak pergi. ni pun sakit lagi kepala. macam-macam berlaku semalam. dahla mamat sengal tu cari pasal lagi ngan aku. nyesal couple ngan die dulu. marah yang teramat, aku buang semua barang yang dia kasi. puas.

erh. cite sedih lagi. tak. tukar pulak cite hepi.~ngee.sengal ko yana. dah macam orang tak betol tadi. semalam dah excited tengok 1 iklan kat blog yana. nape la selalu muncul. hii. ha.. baru check. hoooreyyy !! dapat BE lagi. hehe

terima kasih NOKIA C3 LB. wooo. cantik ma model ni. pink gitu. nak ! ade sesaper nak kasi kat yana tak ? hehe


en. Nokia C3..eh,silap2..miss Nokia C3, nanti duk lame2 tau kat blog yana. suke tengok enpon pink. ngeh~ kalau boleh, yana nak 1 miss Nokia C3. boleh? bolehla...hiii



11/10/2010

DAPAT BE LAGI ~

rindunya kat en.bilog. 3 hari sudah tak jenguk. meh nak peluk ketat-ketat. xoxo.haha

sekarang jam 5.20 pagi. awal tak yana bangun? haha.jangan terpedaya. yana bangun awal setelah tidur mati selama 8 jam. lepas maghrib je terus terbungkang terlentang atas katil. bangun je tengok ade 10 missed call. erk~ bahana penat terlampau. tido tak hengat dunia. cet~

bangun je tido check blog. uit, yana terpandang benda yang menarik.ahaks~ ada 1 iklan yang memang melekat sejak last day yana ber'blog' hari tu. haa. iklan tu adalah iklan Nokia N8 seperti gambar di bawah.





yana pun terus log in nuffnang. hoorey ! dapat BE lagi. ok yang ni BE ke 4. thanks,nokia sebab bagi kepercayaan kat yana.yeah! nanti duk lama- lama ye kat blog yana. hehe. nanti yana nak survey la Nokia N8 ni. cam smart je. bentuk macam PDA. kan kan?

nanti yana nak update sal program yang yana join hari tu. tata ~




05/10/2010

BE ke- 3 :-)

fuh~ akhirnye dapat gak aku nak hupedate blog aku ni. hari ni aku nak buat 2 entri. kalo korang xnak bace, jangan bace. tapi, tolong klik nuff aku ye. haha. aku mintak maap sesangat le sebab tak balas jejak2 korang. siyes, aku bz sangat2.
tengahari tadi aku check nuffnang..mula- mula sedih, pastu gembira. haha. kenapa? sedih sebab BE yana yang hari tu dua-dua dah jadi meter earning. sob3. tapi, yang hepinye, yana dapat BE lagi.



terima kasih, DIGI ! sayang kamu ketat-ketat. mmuahhxx ! nanti BE yang ni kasi lame-lame kat blog yana ea. suke sangat tengok ade iklan kat blog. nampak meriah je, uoll~

20/09/2010

Dapat 2 buffered earnings (BE)

ni entri ke-3 yana untuk ari ni. erk~ sangat rakus meng-update blog. haha. entri ni memang entri yang paling yana excited nak tulis. biar ah nampak jakun pon. tak kisah. nak cite gak. hehe
memang lama yana tak bukak nuffnang yana. internet slow sangat. tu la, sape suh UTM tak pakai streamyx. amboi ! orang kasi betis, die nak paha lak. haha. hari tu mase kat umah, yana online jap. nak update gambar raye la. kejap je pon. yana check la nuffnang jap.
fuyooo ! terbeliak biji mata. nasib baik tak tersembul. haha. hyperbola tol. punyalah selama ni yana jeles tengok blogger lain duk cite dapat BE ( kantoi sudah ), haa.. sekali check, 2 sekaligus yana dapat. haha. memang melompat gak. hehe



haa, tengok kat atas yana dapat BE ape. hihi. terimas, CELCOM ! love you ~hiii.. tak sia- sia yana guna celcom. berbaloi- baloi...
okep. sampai sini je. t ade mase, yana update ag. yana nak g tengok cite Epilog Syurga Cinta jap. jom jom !

SAYA DAH KAHWIN :-)

sila jangan tertipu ngan tajuk di atas sebab yana masih single and available. anda masih berpeluang mencuri hati yana. haha. poyo ! dilarang bercinta masa belajar ( ayat cover :-) )

maafla entri ni patut yana buat 2 minggu lepas. tapi, baru berkesempatan. huhu. ni nak story la. pasal kawan2. raya ke-3 ritu, yang bertarikh keramat 12 September 2010, tamat sudah zaman bujang sorang kawan yana ni. name die Husni. die belajar kat Mesir course Medic. Husband die pun same.

sebenarnye, yana masih tak percaya ag die dah jadi isteri orang. haha. yela, rase cam baru je habis zaman kena kejar ngan warden masa sekolah dulu. 4 tahun tak jumpe husni. sedar2 yana dapat jemputan kahwin die kot FB. *sigh* . zaman teknologi. hii. duk rumah sambil baring pun boleh jemput g majlis kahwin. kalau dulu kena g satu satu rumah sebab nak kasi kad kahwin. cara ni pun jimat. tak payah print banyak2 kad kahwin. haha. dah dah. ape yang yana merapu ni. :-

kat bawah ni ade beberapa gambar. cam biasa, nak tengok banyak lagi, g fanpage blog yana. hii





notakaki ::
mak, nak kawen jugak !
huhu
tolong carikan calon untuk yana.
haha


EID MUBARAK 2010

salam,semua !

fuhh ! berhabuk, bersawang blog yana. dekat sebulan gak tak update blog. nak menaip pon dah kekok. haha. sori sangat2. yana terlalu bz. huhu

takpe2. sebab nak lepas rindu kat blog ni, yana kan buat 3 entri. tapi, lagi 2 entri tu pas yana balik kuliah, boleh? hehe

entri kali ni cite pasal raya yana ritu.huhu. orang lain dah beh cite, yana baru nak buat cite. cian.. hehe. tahun ni yana tak banyak sangat gi jalan2 raya. kenapa? huhu. sebab yana demam. sob2. memang tak larat. ni pun batuk2 ag. uhuk2

okeh, meh tengok gambar2 kat bawah ni. kalau korang nak tengok banyak ag, pergi like fan page blog yana kat sidebar tu. hihi

family :-)

siblings :-)


cousins :-)

ok la. yana dah nak gi kelas ni. ada makmal pagi ni. nanti yana sambung ag k? tata...





 

Puan Yana Copyright © 2014 Designed by Alieff Artwork