RUMAH RESEPI 30 HARI TIPS DIARI MAMA

30/11/2010

NAK BALIK KAMPUNG DAH ...

malam ni kul 10.15 pm yana kan bertolak balik kampung. naik bus transnasional kat seri puteri. wah ~ so rindu kat terengganu. tak sabar nak balik. rindu masakan mak. tapi barang tak packing ag. miahahaha ! yana kan gerak g seri puteri kul 8.30 pm. hantar fiza dulu. then g makan. pastu baru datang balik.

yana cuti sebulan. tak tau lah bile lak ley update blog. al-maklumlah. yana baru pindah umah. so, tenet tak de ag. sob3. konpem t yana publish 5 entri sekaligus kalau dapat online. haha. gile gelojoh. ok la. yana nak packing barang. jaga diri korang k?

nanti mesti rindu kat korang..huhu :(




gambar ihsan incik google




LINK BERPELANGI

meh cantikkan lagi link korang. contoh cam kat post title yana tu. kalau korang letak je arrow kat sini mesti lip lap lip lap.

korang copy je code kat atas tu. then, korang wat procedure biasa.

design > page element > add a gadget >add html / java

pastu korang paste je code tu. save !

senang kan?

selamat mencuba !







CURSOR COMEL

nak wat cursor cam yana tak? cute kan?
jom ! mula-mula korang g kat link ni.. klik sini...haa..pilih dulu korang nak cursor camne. dah jumpe yang berkenan di hati, copy URL cursor tu..

pastu cam bese ah.. korang p dulu kat design > page element > add a gadget > HTML/java script.

then paste dalam ruang yang disediakan ye.

dah ciap, save !

senang, kan?

FANCY BLOCKQUOTE 2

ni tutorial ke-2 untuk fancy blockquote. ramai yang tinggal komen tak jumpe cari perkataan blockquote. takpe2. ni untuk korang.

first, korang cari cam dalam gambar kat bawah ni. cari sampai jumpa ek.




dah jumpa masukkan code kat bawah ni kat last sekali. cam dalam gambar kat bawah ni.

.post blockquote {

background: url(LINK BACKGROUND YANG KORANG NAK);
-moz-border-radius-topleft: 5px;
-moz-border-radius-bottomright: 5px;
padding: 3px;
Border: 2px solid #7E2217;
margin:1em 20px;
}





dah ciap, save !
papepon, preview dulu k?

23/11/2010

FANCY BLOCKQUOTE





salam,semua ! fuh. gile lame aku tido. dahla pas asar. haha. bnagun je otak cam tak betol sket. huahahaha. balik exam tengahari tadi bukak blog jap. cam haram lambat nak mampus internet. check kat shoutbox jap. ingat nak balas jejak korang. baru je bukak blog korang. krek~ internet putus. ngok tol. time aku nak study bukan main laju je internet ni. dugaan tol. huh !

kali ni yana nak wat tutorial blockquote. tau ape tu blocquote? tak tau tgk gambar kat atas. ala. kotak yang biasa yana wat bile wat notakaki. dah tau,kan? jom kita start belajar.

mula-mula sekali, korang g dashboard. pastu design. then, klik edit HTML. step biasa ye,kawan- kawan. jangan lupa tick expand widget tu. kang meraba korang nak cari code.

pastu tekan Ctrl+F sekaligus ye. haa. then cari perkataan ni. BLOCKQUOTE. dah jumpe? kalo belum, cari sampai jumpe.miahahaha. pastu korang copy code kat bawah ni dan paste bawah code yang korang cari. weh, paste lepas simbol ni ye " { " dan before simbol ni " } ". sape yang belajar programming C++ tau. haha



background: url( LINK BACKGROUND YANG KORANG NAK );
-moz-border-radius-topleft: 5px;
-moz-border-radius-bottomright: 5px;
padding: 3px;
Border: 2px solid #7E2217;
margin:1em 20px;



ok, kalau tak jumpe code blockquote tu, korang tambahlah kod bawah ni :



.post blockquote {

CODE BLOCKQUOTE KAT ATAS TU

}


tambah kat part post tau. boleh kan? tak faham tanye eh. :)

background tu, korang cari sendiri la ye. tanye incik google. pastu copy image URL, letakla kat yang yana dah bold tu. untuk border, korang leh pilih, nak solid, dashed or dotted. warna pon korang boleh tukar ye.

dah ciap ? ko, save !

pastu camne nak masukkan dalam entri ye? haa.. korang taipla dulu. pastu, korang highlight mane yang korang nak letak dalam kotak tu. then, klik simbol cam dalam gambar di bawah ye.






ok, done ! selamat mencuba !

19/11/2010

LETAK LIKE BUTTON

study tak masuk-masuk. ni semua sebab tak bace doa b4 bukak buku la ni. aish~ ape la ko yana. haha. kali ni nak share camne nak letak LIKE button kat entri. button ni membantu korang up kan lagi trafik korang. bile tekan LIKE, akan ter'publish' kat FB korang :-)


first, g kat design > edit HTML. pastu korang tick EXPAND WIDGET dulu. cam biasalah. then, tekan Ctrl+F cari kod bawah ni :



dah jumpe, korang copy n paste code bawah ni kat bawah kod di atas ye :


dah ciap, preview dulu. bile ok, baru save.

selamat mencuba !




17/11/2010

SALAM PERANTAUAN



mood : lagu raya

ni kali ke-2 yana sambut raye aji kat UTM.

di kesempatan ini, yana nak ucapkan SELAMAT HARI RAYA AIDILADHA untuk semua umat Islam. pada mereka yang memandu, berhati-hatilah di jalanraya. jangan terlalu gelojoh nak makan daging lembu ye. jangan risau. keluarga kat kampung tu ade simpan untuk korang. sambutlah dengan penuh kesederhanaan.

pada mak, abah, angah, adik, tok bukit bading, tok marang, mak2 sedara, pak2 sedar, sepupu sepapat semua.. along mintak maaf sebab tak dapat balik beraya. doakan along dapat jawab exam nanti. love u all !

pesan yana, muhasabah diri. ingat pengorbanan Nabi Ibrahim dan ketaatan Nabi Ismail. pengorbanan demi cinta Allah. begitu juga kita sebagai hamba-Nya. fikirkanlah. sepanjang kita menikmati nikmat yang Allah bagi ni, banyak manakah pengorbanan kita pada-Nya?

renung-renungkan. dan selamat beramal :-)



13/11/2010

PEREMPUAN DAN KERETA

ecelli ni cerita yang dah bau masam. belum basi lagi ye. ni cerita pas exam elektronik ri tu. bertarikh 8 nov ye. ni kisah 5 dara pingitan yang happy bagai naik Atos kepunyaan Acepa ye. mase tu bukan main lagi bising. excited sebab dah beh 1 paper killer katekan. haha. tetibe rase cam kete tu makin memberat. ouh tidak. mase kat blok dah tau. haha

dah name pompuan. leh kire ngan jari je yang tau lebih mendalam sal kete. dapat kat orang cam kami yang hanya tau bawak je, memang haru la. haha. tayar kempis pun mau di pam workshop ye. make kami ber-5 pun pergi mengepam. setelah digodek2 oleh abang mekanik, rupenye ade paku kat tayar kete acepa. haha. so, kena tampal la jawabnya.

jom layan gambar-gambar yang sempat kitorang snap. ( dira tiada dalam gambar sebab die yang snap ye.)

























pas setel semua, kitorang pun g memenuhkan perut yang kosong kat Restoran Pak Ali. :-)


11/11/2010

AJAX FLOAT SHOUTBOX

lapar yang teramat. online sambil tunggu order makanan. nak kongsi tutorial. ramai yang tanye camne nak buat shoutbox cam yana. bile tekan je, kuar tengah- tengah blog. comei je. haha. tu name dia AJAX FLOAT shoutbox.

yana tak nak buat tutorial. bukan sebab malas. tapi, untuk yang ni memang yana tak reti nak tulis camne. silap. taipla. so, yana hanya mampu kasi link yang korang leh buat rujukan je.

klik name kat bawah ni :




kalau ade pape sal shoutbox tu, korang ley tanye yana or direct kat wan hazel.

selamat mencuba !

10/11/2010

NAK CANTIKKAN SHOUTBOX

jom kongsi tutorial lagi. tutorial ni adalah permintaan dari Dayinna Dluvers. die tanye camne nak letak icon blink-blink cam yana letak kat shoutbox yana tu. senang je tu dik. meh bace meh.


first, korang log in dulu kat shoutmix korang tu. then, pergi kat settings. pastu klik smileys. macam dalam red box kat gambar bawah ni.



dah klik? bagus- bagus. so, keluarla cam gambar kat bawah ni. pastu korang masukkanlah URL icon yang korang nak. then, bagilah name untuk icon tu. save !




icon tu korang boleh cari kat sini ----> matcuoi

ambik direct link tau. good luck !



09/11/2010

LETAK ICON SEBELAH POST TITLE


ramai gak yang tanye yana camne nak buat ade kartun comel cam yana letak mashi mashi kat tajuk post yana tu. hah? yang mane? ala. cam dalam gambar kat bawah ni.



ok, mula-mula korang pergi dashboard korang. pastu klik design. cam gambar di bawah :



then, korang klik kat edit HTML. pastu tick expand widget template. yang cam anak panah kat bawah ni tunjuk.


pastu korang tekan Ctrl + F sekaligus. cari data : post.url. pas jumpe, korang tambah code kat bawah ni. tulisan colour purple tu korang letak link icon yang korang nak.




cam dalam gambar kat bawah ni :





korang boleh cari icon comel tu kat sini. korang ambik direct link ok?


selamat mencuba ! papepon, make sure korang preview dulu baru save. ok ?


 

Puan Yana Copyright © 2014 Designed by Alieff Artwork