RUMAH RESEPI TIPS DIARI MAMA

23/02/2011

KHAS UNTUK MAK

bile duk di perantauan ni, rase rindu kat family memang dah sinonim sangat2. tambah2 kat makhluk Allah yang bernama mak. walau aku dari Form 1 sampai sekarang memang duk hostel, tapi homesick tetap ade. kalau datang penyakit tu, memang teruk aku nangis. huhu

rindu sangat nak balik rumah. pas makan tengahari je,mesti duk bertiga kat meja makan ( aku, mak ngan angah ) borak-borak sambil kunyah2 makanan yg tinggal. haha. mase tu la cite zaman muda mudi aku kuar. kalau gelak memang tak hengat dunia. cam pontianak dah aku. haha. macam-macam cite kitorang kongsi.

petang-petang lak lepak depan umah. bile maghrib berlumba masuk umah, siap2 nak g surau. kalau ganti puasa lak, ganti sesame. sangat indah ! rinduuuu ~ nak balik umah..huhu..hari2 makan sedap =.=







semalam aku kol mak. saje nak cite sal plan program dak kelas aku nak g oversea. Alhamdulillah, mak support aku. yang best bile aku ingatkan mak yg kata-kata semangat dari mak dulu. ni dialog kitorang :

along : mak, mak ingat tak mase along sekolah dulu? along pernah cakap kat mak nak g jalan2 sane sini. tapi, mak cakap belajar rajin2. nanti boleh g mane2 je yang along nak. :)


mak : haa..tau pon. dulu mak suruh belajar, malas. nak kena rotan dulu. mak buat semua tu ade sebab la. nak tengok anak-anak mak berjaya.


along : terima kasih,mak :)




I LOVE YOU, MUM !


16/02/2011

.SEMPURNA

KITA TAK PERLU MENCARI SESEORANG YANG SEMPURNA DALAM HIDUP KITA. KADANGKALA, KESEMPURNAAN ITU MENYAKITKAN...

TETAPI..

CUKUPLAH SESEORANG YANG MAMPU MEMBUATKAN HIDUP KITA SEMPURNA DENGAN KEHADIRANNYA :)









07/02/2011

TUTORIAL TAB MENU

hari ni yana nak share serba sedikit camne nak buat tab menu cam kat blog yana ni. ecelli yana yana pon belajar dari seorang adik comel name die ain. hehe. thanks,syg !



nampak kat atas tu? haa, 1st korang design dulu box yang korang nak. design kat photoshop boleh. paint pon boleh. size yang yana gune 120 x 5o.. size tu ikut korang la. design dan save. pastu korang upload kat photobucket.

then, korang g kat dashboard korang pilih design. pastu pilih Add a Gadget > HTML / Java Script. pastu korang g kat gambar2 yang korang da upload kat photobucket tu, copy code gambar tu. copy yang HTML tau. pastu paste kat box gadget tu. cam kat bawah ni. :)




nak tengok jadi ke x, korang tekan rich text kat atas tu. dan hasilnye cam kat bawah ni :





nampak tak center,kan? haa..kalau nak tau camne nak kasi center, g link ni. klik sini. pastu korang masukkanlah semua code gambar korang tu. ingat,mase nak masukkan code tu tekan edit HTML dulu kat atas tu. dah masuk semua, hasilnye gini....




ops,lupe lak. korang dah create lom page untuk tab korang ni? kalau belum, create cepat2. okeh, skang nak gtau camne nak masukkan link page tu. mula-mula korang highlight dulu box link tu. kalau HOME, highlight HOME je la. pastu tekan hyperlink. abaikan anak panah tu. salah tu. hahaha. sebenarnye kat sebelah. pastu korang masukkan jela link page tersebut.





dah siap, save ! :) pastu preview k?


selamat mencuba ^____^



 

Puan Yana Copyright © 2014 Designed by Alieff Artwork